Newsflash
Internaționale

Ghid OMS pentru includerea sănătății mintale perinatale în serviciile acordate mamei și copilului

de Florentina Ionescu - sept. 21 2022
Ghid OMS pentru includerea sănătății mintale perinatale în serviciile acordate mamei și copilului

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un ghid pentru integrarea sănătății mintale perinatale în serviciile de sănătate ale mamei și copilului.

Momentele marcante din viață, cum ar fi sarcina, nașterea, aducerea pe lume a unui copil la o vârstă fragedă a mamei pot fi stresante pentru femei și partenerii lor de viață.

Drept rezultat, femeile pot să treacă printr-o perioadă având o sănătate mintală precară sau înregistrând o agravare a anumitor tulburări preexistente din sfera sănătății mintale, atrag atenția specialiștii din Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat de presă de pe site-ul instituției. 

femeie insarcinata sanatate mintala
Credit foto: https://pixabay.com/photos/woman-pregnant-pier-belly-356141/

 

Aproape una din cinci femei se va confrunta cu o tulburare sau condiție din sfera sănătății mintale în timpul sarcinii sau în anul de după ce a născut. Dintre femeile cu condiții din zona sănătății mintale perinatale, 20% vor avea gânduri suicidare sau vor face gesturi extreme, de autovătămare, arată OMS.

Ignorarea sănătății mintale nu doar că pune la risc starea generală de sănătate a femeilor și bunăstarea lor, dar în același timp are un impact asupra dezvoltării emoționale și fizice a bebelușilor.

Importanța screeningului, diagnosticului și managementului tulburărilor din sfera sănătății mintale perinatale în ceea ce privește serviciile de sănătate acordate mamei și copilului a fost subliniată în cadrul documentului Nurturing Care Framework, în recomandările OMS cu privire la îngrijirea mamelor și a nou-născuților pentru o experiență postnatală pozitivă și în recomandările OMS cu privire la dezvoltarea timpurie a copiilor (Early Childhood Development).

Acest ghid nou creat de Organizația Mondială a Sănătății pentru integrarea sănătății mintale perinatale în serviciile medicale dedicate sănătății mamei și a copilului oferă cele mai bune informații disponibile la acest moment, cu scopul de a oferi sprijin furnizorilor de servicii medicale în identificarea simptomelor problemelor din sfera sănătății mintale și în ideea de a răspunde rapid într-un mod care este adaptat la contextul lor local și cultural, explică OMS în același comunicat.

Ghidul oferă o abordare bazată pe dovezi pentru planificarea integrării îngrijirilor din sfera sănătății mintale în servicii medicale acordate viitoarelor mame și copiilor lor, precum și evaluarea impactului acestor servicii. 

ghid sanatate mintala perinatala femei insarcinate
Sursa: https://www.who.int/publications/i/item/9789240057142

 

Integrarea eficientă necesită, de exemplu, o echipă la bază care să fie responsabilă de supervizarea integrării, analiza unei situații și evaluarea unor nevoi, pentru a identifica un pachet fezabil de intervenții de care femeile au nevoie în perioada perinatală.

„Serviciile pentru sănătatea mamei și a copilului în perioada perinatală reprezintă o oportunitate unică de a sprijini femeile într-un mod respectuos și într-un mediu lipsit de stigmă”, se mai arată în informarea transmisă de OMS. 

Ghidul poate fi descărcat de aici sau de aici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe