Newsflash
Internaționale

Germania recomandă combinarea vaccinurilor anti-COVID

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 9 2021
Germania recomandă combinarea vaccinurilor anti-COVID

Germania devine primul stat în care se recomandă oficial administrarea unui vaccin bazat pe tehnica mARN ca a doua doză pentru persoanele vaccinate cu AstraZeneca.

Comitetul german pentru vaccinare a anunţat săptămâna trecută că persoanele care au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui să primească a doua doză sub forma unui vaccin bazat pe tehnica mARN, indiferent de vârstă. Astfel, Germania devine prima ţară în care este recomandată oficial combinarea celor două tipuri de vaccinuri. Cancelarul german Angela Merkel a deschis drumul pentru această strategie în momentul în care a primit la rapel vaccinul Moderna în iunie, deși se vaccinase prima dată cu AstraZeneca.

        Conform explicaţiilor furnizate de reprezentanţii comitetului, rezultatele studiilor arată că răspunsul imun după vaccinarea mixtă este net superior. Comitetul naţional canadian cu privire la vaccinare a făcut o recomandare asemănătoare în 17 iunie, dar mai puţin fermă, explicând că vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnica ARN mesager sunt preferate acum, în cazul persoanelor care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca.

Răspuns imun puternic

        Un studiu efectuat de Universitatea Oxford și publicat la 28 iunie a arătat că administrarea primei doze de vaccin AstraZeneca urmată de vaccin de tip Pfizer-BioNTech  generează un răspuns imun puternic, inducând apariţia unor titruri mari de anticorpi IgG de tip spike împotriva SARS-CoV-2, comparativ cu administrarea unui singur tip de vaccin, fie cu vector viral, fie mARN. De asemenea, rezultatul este superior vaccinării cu o doză de Pfizer, urmată de o doză de AstraZeneca. Rezultatele cercetării au fost obţinute în urma unui interval de patru săptămâni între cele două doze, urmând să apară și datele pentru intervalul de 12 săptămâni.

        Într-o conferinţă de presă, EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) a explicat că nu se află în poziţia de a da recomandări definitive în acest sens, în prezent neexistând argumente știinţifice destul de solide.

        Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o avertizare privind riscul declanșării unui nou val în Europa, în august, ca urmare a relaxării restricţiilor, a răspândirii noii variante Delta, mult mai agresivă, și din cauza ratei scăzute de vaccinare. Hans Kluge, director regional pe Europa în cadrul OMS, a explicat că a fost înregistrată recent o creștere cu 10% a cazurilor de COVID-19 și a emis o avertizare privind varianta Delta, care ar putea deveni dominantă în Europa până la finalul verii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe