Newsflash
Internaționale

Fumătorii, categorie prioritară la vaccinul anti-COVID?

de Dr. Laura Davidescu - ian. 18 2021
Fumătorii, categorie prioritară la vaccinul anti-COVID?

Mai multe state americane au inclus fumătorii cu vârstă sub 65 de ani în categoriile persoanelor cu risc crescut de forme severe de COVID-19, anunță CNN.

Directivele federale americane recomandă ca fumătorii cu vârstă sub 65 de ani să fie incluși în etapele timpurii de vaccinare anti-COVID, întrucât sunt considerați ca având risc crescut de a face forme severe de COVID-19, conform CNN. Astfel, state precum New Jersey și Mississippi oferă deja fumătorilor posibilitatea de a se vaccina cu prioritate, în timp ce alte state i-au inclus în categoriile care urmeză la vaccinare, dar nu au deschis încă înscrierile pentru ei.

fumator cu masca

Decizia de a acorda prioritate fumătorilor față de alte categorii de lucrători esențiali, precum profesorii, a fost criticată, în ciuda faptului că ea respectă recomandările federale ale Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).

“Recomandările de vaccinare pe etape sunt menite să fie fluide, și nu restrictive pentru autoritățile locale. Nu este necesar să fie vaccinați toți indivizii într-o singură fază înainte de a începe următoarea fază; fazele se pot suprapune", a declarat purtătoarea de cuvânt a CDC, Kristen Nordlund, într-o declarație adresată CNN.

În Statele Unite, faza 1 include persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani, cele între 16 și 64 de ani cu afecțiuni medicale cu risc ridicat și lucrătorii esențiali, precum profesioniștii din sănătate și persoanele din centrele de bătrâni.

Profesorii încă stau la coadă pentru vaccin, iar cei din New Jersey sunt dezamăgiți și frustrați că au fost considerați mai puțin importanți decât fumătorii. La fel s-a întâmplat și în Mississippi, unde guvernatorul Tate Reeves a anunțat săptămâna trecută o extindere a lansării procesului de vaccinare la cei cu afecțiuni medicale subiacente, inclusiv fumători, dar a spus că urmează și lucrătorii esențiali, precum profesorii.  Guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, a susținut decizia, spunând că această controversă nici nu ar mai fi avut loc dacă ar fi existat suficiente doze de vaccin.

"Înțeleg, înțeleg optica și faptul că atacarea fumătorilor, care sunt dependenți de acest gest, pot fi utile din punct de vedere politic. Dar, în acest moment, suntem blocați într-o poziție în care trebuie să acordăm prioritate la vaccinurile limitate pe baza situației medicale, și nu a nevoilor politice. Trebuie să salvăm vieți.”

Numai în statul New Jersey se estimează că există circa două milioane de fumători, ceea ce transformă această cateogorie în cea mai numeroasă dintre cele prioritare la vaccinare. “Prioritatea fumătorilor este o chestiune de sănătate publică, nu una de alegeri personale”, a precizat și dr. Albert Rizzo, directorul medical al Asociației Plămânului din Statele Unite, conform sursei citate.

S-ar putea să te intereseze și:

Să lăsăm extremitățile la o parte

Fumatul, în creștere în rândul tinerilor români

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe