Newsflash
Internaționale

Fumătorii care apelează la dispozitivele de vapat prezintă modificări asociate cu cancerul

de Florentina Ionescu - feb. 14 2020
Fumătorii care apelează la dispozitivele de vapat prezintă modificări asociate cu cancerul

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul „Epigenetics”, modificările importante din punct de vedere biologică observate în ADN-ul fumătorilor au fost descoperite și la persoanele care folosesc dispozitivele de vapat.

O echipă formată din numeroși oameni de știință de la Facultatea de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud au descoperit că persoanele care vapează prezintă modificări chimice similare, în general, în genomul lor și în unele părți din ADN, la fel ca persoanele care fumează țigări din tutun. 

adn si gene

Aceste alterări chimice specifice, scrie medicalxpress.com, cunoscute și drept modificări epigenetice, pot determina proasta funcționare a genelor și se află, în mod frecvent, în aproape toate tipurile de celule canceroase de la oameni, precum și în alte boli grave.

Prin acest studiu crește lista de motive de îngrijorare asociate cu vapingul, un obicei care este perceput de mulți fumători ca fiind o alternativă „mai sigură” la fumat. Însă țigările electronice, potrivit CDC, câștigă la capitolul popularitate, fiind folosite mai ales de tineri și de adolescenți. Tot CDC spune că 25% dintre elevii de liceu folosesc în prezent țigările electronice.

Datele cercetării

Acest studiu nou a examinat un grup de persoane de aceeași vârstă, același sex și aceeași rasă, pe care cercetătorii i-au împărțit în trei grupuri: doar cei care foloseau dispozitivele de vaping, doar fumătorii și un grup de control alcătuit din persoane care nici nu fumau, nici nu foloseau țigări electronice.

S-au recoltat mostre de sânge de la fiecare participant și apoi sângele a fost testat pentru a se depista modificările apărute la nivelul a doi factori chimici atașați de ADN, despre care se știe că au un impact asupra activității genelor și/sau asupra funcționării genelor. Experții spun că modificările apărute la nivelul acestor factori (LINE-1 sau „Long Interspersed Nucleotide Element 1”, și grupurile de hidroximetil în genom) apar în diferite stadii ale dezvoltării și în unele patologii, cum ar fi cancerul.

Dintre cei 45 de participanți la studiu, atât fumătorii, cât și utilizatorii produselor de vaping au prezentat o reducere semnificativă a nivelurilor ambilor factori chimici, în comparație cu grupul de control. Acesta este, așadar, primul studiu care arată că persoanele care folosesc țigările electronice, la fel ca fumătorii, au aceste modificări biologice importante care pot fi detectate în celulele sangvine.

Concluziile

Cercetătorii trag o concluzie importantă, și anume că aceste modificări nu înseamnă că oamenii vor face o boală precum cancerul. Trebuie să se țină cont și de alți factori.

„Asta nu înseamnă că acești oameni vor dezvolta cancer, dar ceea ce vedem acum este că aceleași modificări apărute la acești factori chimici detectabili în tumorile pacienților cu cancer se găsesc și în sângele persoanelor care vapează sau fumează, cel mai probabil din cauza expunerii la substanțele chimice cauzatoare de cancer prezente în fumul de țigară și, în general la niveluri mult mai scăzute, prezente și în vaporii țigărilor electronice”, a declarat profesorul Ahmad Besaratinia de la Keck School of Medicine, cel care a condus această cercetare, citat de Medical Xpress.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe