Newsflash
Internaționale

Franța: vânzarea online de paracetamol, interzisă până la finele lui ianuarie

de L. Budin - ian. 4 2023
Franța: vânzarea online de paracetamol, interzisă până la finele lui ianuarie

Guvernul francez a interzis, până pe 31 ianuarie, vânzarea pe internet a produselor pe bază de paracetamol – decizie impusă din cauza dificultăților de aprovizionare.

Decizia guvernului francez a fost luată din cauza dificultăților persistente în aprovizionarea cu acest analgezic-antipiretic, în special cu formula pentru uz pediatric, informează Libération, preluând o știre AFP. Diferitele măsuri luate de autoritățile sanitare nu au reușit până acum să pună capăt penuriei, care durează de peste 6 luni.

paracetamol-pediatric-cancer-copil

În ultima perioadă, Agenția națională franceză pentru securitatea medicamentului (ANSM), Colegiul medicilor și sindicatele farmaciștilor au cerut, în mod constant, raționalizarea vânzărilor acestui medicament. Însă măsurile luate nu au fost suficiente. În decembrie 2022, Ministerul francez al Sănătății avertiza că situația aprovizionării continua să rămână „complexă” și greu de rezolvat.

Criza de paracetamol nu e nouă, notează Libération. Temerile legate de o penurie se făceau deja auzite la începutul anului trecut, din cauza dependenței Franței de importurile din China. Această țară, împreună cu India, produce 80% dintre principiile active ale medicamentelor.

În actul normativ emis de Guvernul Francez se invocă situația sanitară din China, explozia de cazuri COVID și interdicția de a exporta paracetamol, impusă de guvernul de la Beijing.

Dificultățile de aprovizionare cu paracetamol se înscriu într-un context mai larg de penurie de medicamente, în Franța și în alte țări occidentale. În noiembrie, pediatrii francezi trăgeau un semnal de alarmă privind criza de amoxicilină, principalul antibiotic prescris copiilor. Aceste tensiuni subliniază slăbiciunile industriei farmaceutice, dependentă de importurile din câteva țări și care nu mai reușește să facă față cererii pentru anumite molecule de bază.

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă despre administrarea pripită a unor antibiotice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe