Newsflash
Internaționale

Franța limitează vânzarea substituenților de nicotină

de Dr. Laura Davidescu - apr. 27 2020
Franța limitează vânzarea substituenților de nicotină

În contextul informațiilor cum că nicotina ar preveni apariția cazurilor grave de COVID-19, francezii au început să cumpere plasturi și tablete cu nicotină, motiv pentru care autoritățile franceze au stopat vânzarea necontrolată a acestora.

Guvernul francez a publicat un decret prin care limitează vânzarea substitutelor nicotinice, conform unui articol de pe site-ul santemagazine.fr.

Recentele supoziții cum că nicotina ar avea un efect protector anti-COVID-19 fac autoritățile să se teamă că oamenii vor da fuga la farmacii să-și cumpere plasturi, tablete și alte produse cu nicotină și să le stocheze, fără să aibă nevoie de ele, așa cum s-a întâmplat și cu Plaquenilul, de exemplu, în urmă cu două săptămâni. Astfel, vânzările online ale produselor cu nicotină au fost oprite complet, iar farmaciile au fost instruite să nu elibereze cantități mai mari decât dozele pentru o lună în cazul celor care folosesc aceste medicamente și dispozitive medicale pentru a face față sevrajului în urma renunțării la fumat.

shutterstock_1269846364 (1)Totul a pornit de la un studiu punctual, efectuat într-un spital parizian care trata persoane cu COVID-19, în care s-a observat că pacienții fumători ar fi făcut forme mai ușoare de boală. Însă numărul fumătorilor din lotul respectiv era extrem de mic, sub 5% (în condițiile în care Franța are 25,4% populație fumătoare), ceea ce nu poate explica această corelație, între calitatea de fumător a pacienților și gravitatea bolii.

Dispoziția autorităților franceze, publicată vineri, 24 aprilie, își propune să evite consumul exesiv sau folosirea improprie a substitutelor de nicotină și pe de altă parte să garanteze aprovizionarea persoanelor care se confruntă cu sevraj tabagic.

Chiar dacă datele publicate până acum arată că numărul fumătorilor este mic printre pacienții atinși de COVID-19, "această observație nu ne permite să tragem concluzia că nicotina are un efect protector împotriva maladiei", subliniază Agenția Medicamentului din Franța, într-un comunicat citat de site-ul amintit.

În acest moment se desfășoară mai multe studii clinice și teste referitoare la această ipoteză, dar asta nu trebuie să incite fumătorii să fumeze mai mult pentru a se proteja de virus. Tutunul, cu peste 70.000 de decese anuale, rămâne prima cauză de mortalitate evitabilă din Franța.

S-ar putea să te intereseze și:

Renunțarea la fumat și substituția nicotinică

Substitutele cu nicotină nu trebuie să fie utilizate decât ca parte a tratamentului antitabagic, având, ca orice medicament, și efecte secundare și reacții adverse - greață, vărsături -, care pot fi frecvente și accentuate mai ales la nefumători. În plus, pot da dependență, ca orice produs care conține nicotină, alertează autoritățile franceze.


Notă autor:

sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe