Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Franţa: îngrijorare în creștere din cauza penuriei de medicamente

Viața Medicală
L. Budin luni, 21 noiembrie 2022, ora 16:00

Unele medicamente, în special antibioticele, lipsesc din farmaciile franceze, iar fenomenul se înrăutăţeşte, impunând autorităţilor sanitare să ia măsuri de urgenţă.

Observatorii constată că măsurile vin târziu şi sunt insuficiente, informează AFP și Agerpres.

donatie-medicamente

Astăzi, ţara noastră cunoaşte un deficit de antibiotice esenţiale”, a scris pe Twitter medicul pediatru Remi Salomon, preşedintele instituției publice care gestionează spitalele universitare din Paris și împrejurimi (AP-HP - Assistance Publique–Hôpitaux de Paris).

Se înregistrează o penurie de amoxicilină, principalul antibiotic prescris, în Franța, copiilor, în lupta împotriva unor infecţii bacteriene precum şi împotriva pneumoniilor.

Sunt probleme la nivel de aprovizionare, au anunțat reprezentanții agenției franceze a medicamentelor, ANSM, care au adăugat că situația ar putea dura până în martie.

Explicaţia este, potrivit autorităţilor sanitare, o creştere a cererii, după câţiva ani marcaţi de criza COVID-19 şi de multiplele restricţii sanitare care au redus răspândirea mai multor boli.

Stocurile nu au fost la nivelul obişnuit şi liniile de producţie trebuie relansate”, au explicat reprezentanții ANSM, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile sanitare franceze au luat o serie de măsuri de urgenţă, inclusiv raţionalizarea, care limitează cantitatea pe care o poate comanda fiecare farmacie.

Cel mai emblematic caz, paracetamolul, un analgezic frecvent folosit: autorităţile au recomandat farmaciştilor să nu vândă mai mult de două cutii per pacient.

De asemenea, au cerut medicilor şi pacienţilor să folosească antibioticele doar dacă este necesar: de exemplu, nu se prescriu împotriva bronşiolitei, în plină epidemie a acestei maladii.

Riscul de penurie se înscrie într-un context mai larg, iar situaţia s-a înrăutăţit în contextul inflaţiei, odată cu războiul din Ucraina.

Din 2008, situaţiile de deficit de stocuri şi tensiuni de aprovizionare au progresat într-un mod îngrijorător în Franţa, dar şi în Statele Unite şi în alte ţări ale lumii”, nota încă din 2019 Leem, organizația profesională a producătorilor de medicamente din Franța.

Observatorul transparenţei în politicile privind medicamentele regretă măsurile „tardive” şi lipsa de reacţie a autorităţilor în faţa unei situaţii „previzibile”.

Această organizaţie face apel la o relocare masivă a producţiei de medicamente în țară, argumentând că dezvoltarea acesteia în străinătate contribuie la problemele de aprovizionare.

Guvernul, la rândul său, subliniază că există deja multiple stimulente financiare pentru a-i încuraja pe producătorii de medicamente să-şi repatrieze producţia în Franţa.

Topul suplimentelor alimentare în Europa și în România

Etichete: ingrijorare franta penurie de medicamente antibotice rationalizate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC