Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
Fragmente virale de SARS-CoV-2, descoperite în fecalele pacienților după 7 luni

O cercetare recentă arată că fragmente virale de SARS-CoV-2 au fost descoperite în fecalele pacienților după 7 luni de la o formă ușoară de boală COVID-19.
Un studiu nou, realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, a scos la iveală că unii pacienți cu COVID-19 pot să elimine fragmente din virusul SARS-CoV-2 în fecalele lor până la șapte luni după infecția inițială. Cercetătorii au emis o ipoteză, cum că persistența materialului viral în intestinul pacienților ar putea îndeplini un rol în simptomele așa-numitului sindrom „ long COVID”, scrie newatlas.com.

Pe măsură ce pandemia a evoluat, din 2020 până în prezent oamenii de știință au aflat mai multe despre COVID-19 și a devenit mai clar că mulți pacienți cu COVID-19 se confruntau cu probleme gastrointestinale severe.
Acum, în 2022, este relativ clar că virusul SARS-CoV-2 poate infecta celulele din intestine, dar nu era clar cât de mult timp pot persista particulele virale în intestinul pacienților după infecția acută. Această cercetare nouă a urmărit starea de sănătate a 113 pacienți cu forme ușoare spre moderate de COVID-19 pe o perioadă de până la 10 luni.
Studiul a descoperit urme de ARN viral al SARS-CoV-2 în fecalele a puțin sub 50% dintre persoanele incluse în cohortă în decurs de o săptămână de la diagnosticul inițial. Patru luni mai târziu, 12,7% dintre pacienți încă eliminau fragmente virale în fecalele lor, iar șapte luni mai târziu, 4% dintre pacienți încă prezentau ARN viral în fecale, arată sursa citată.
Cercetătorii au ținut să sublinieze că fragmentele virale detectate în fecalele pacienților nu sunt particule virale infecțioase. Așa că această cercetare nu sugerează că aceasta este o rută nouă de transmitere pentru COVID-19. În schimb, rezultatele studiului oferă mai multe dovezi cum că virusul SARS-CoV-2 infectează în mod direct celulele în intestinul pacienților. Ipoteza cercetătorilor este că particulele virale ce persistă în intestin ar putea îndeplini un rol în simptomele asociate cu long COVID.