Newsflash
Internaționale

Foștii lideri ai lumii îndeamnă națiunile G7 să îi vaccineze pe cei defavorizați

de L. Budin - iun. 7 2021
Foștii lideri ai lumii îndeamnă națiunile G7 să îi vaccineze pe cei defavorizați

Circa o sută de foști președinți, premieri și miniștri de externe au îndemnat națiunile dezvoltate din Grupul G7 să contribuie la achiziționarea vaccinurilor anti-COVID, pentru persoanele defavorizate.

Liderii au lansat apelul lor înaintea începerii întâlnirii la nivel înalt a G7 din Marea Britanie, relatează Reuters. Vineri, în prima zi a summit-ului, președintele american se va întâlni cu mai-marii Angliei, Franței, Germaniei, Italiei, Canadei și Japoniei.

vaccinare-lumea-trei

Cooperarea globală a eșuat în 2020, se arată în scrisoarea către G7, dar 2021 ar putea semnala o nouă eră.

„Susținerea din partea G7 și G20, care ar face vaccinurile ușor accesibile țărilor cu venituri mici și medii, nu este un act de caritate - este, mai degrabă, în interesul strategic al fiecărei națiuni”, se spune în document.

Printre semnatari se numără foștii premieri britanici Gordon Brown și Tony Blair, fostul secretar general al Națiunilor Unite Ban-Ki Moon și 15 foști lideri africani.

Toți susțin că națiunile dezvoltate ar trebui să garanteze plata a 30 de miliarde de dolari pe an, pentru o perioadă de doi ani de luptă împotriva pandemiei.

„Pentru G7, a plăti nu înseamnă filantropie, este autoprotecție, pentru a opri boala să se răspândească, virusul să sufere mutații și să se întoarcă pentru a ne amenința pe toți”, a declarat fostul premier britanic Gordon Brown.

„Doar 30 de penny (0,43 dolari) de persoană, pe săptămână, în Marea Britanie, este un preț mic de plătit pentru cea mai bună poliță de asigurare din lume”, a adăugat fostul prim-ministru.

Pledoaria foștilor lideri a coincis cu un sondaj realizat de organizația mondială Salvați Copiii. Cetățenii din SUA, Anglia, Franța, Germania și Canada susțin ideea ca națiunile G7 să plătească cele peste 60 de miliarde de dolari necesare pentru vaccinarea COVID-19 la nivel global.

În Marea Britanie, 79% din cetățeni au fost în favoarea unei astfel de decizii, în SUA - 79%, în Franța – 63%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe