Newsflash
Internaționale

Folosirea telefoanelor inteligente s-a dovedit a fi problematică în pandemie

de Florentina Ionescu - dec. 23 2021
Folosirea telefoanelor inteligente s-a dovedit a fi problematică în pandemie

În pandemia de COVID-19, folosirea smartphone-urilor, adică a telefoanelor inteligente, a fost corelată cu anumite probleme.

Un sondaj de opinie a identificat legăturile între utilizarea problematică a telefoanelor inteligente și un simț scăzut al controlului, gândirea repetitivă și sindromul FOMO (frica de a pierde – „fear of missing out”) în timpul pandemiei de COVID-19 în primăvara anului 2021. 

utilizare smartphone sondaj de opinie
Foto: Pixabay

 

Julia Brailovskaia de la Ruhr-Universität Bochum, din Germania, și colegii săi au prezentat recent descoperirile în jurnalul PLOS ONE în 22 decembrie 2021, scrie medicalxpress.com.

Cercetările anterioare au arătat că, în timpul pandemiei de COVID-19, utilizarea telefoanelor inteligente a crescut semnificativ. Însă folosirea smartphone-urilor poate deveni problematică și poate afecta în mod negativ relațiile, activitatea la locul de muncă, sănătatea fizică și sănătatea mintală.

O mai bună înțelegere a factorilor care pot contribui la utilizarea problematică a telefoanelor inteligente ar putea contribui la eforturile depuse pentru a preveni și ține sub control un astfel de comportament.

Julia Brailovskaia și colegii săi au condus un sondaj de opinie în mediul online, în rândul a 516 de utilizatori de smartphone, cu vârsta peste 18 ani, din Germania, în perioada aprilie-mai 2021. Sondajul de opinie a inclus întrebări menite să evalueze utilizarea autoraportată a telefoanelor inteligente, precum și simțul de deținere a controlului, sindromul FOMO și gândirea negativă repetitivă, trei factori despre care cercetătorii au emis ipoteza că ar putea contribui la utilizarea problematică a telefoanelor inteligente, în special în timpul pandemiei de COVID-19.

Analiza statistică a rezultatelor de la acest sondaj de opinie a arătat că simțul scăzut al controlului, FOMO (frica de a rata anumite evenimente) și gândirea repetitivă negativă au fost toate, într-adevăr, asociate cu o severitate mai accentuată a utilizării problematice a smartphone-urilor.

Rezultatele acestea nu dovedesc cauzalitate, însă analiza statistică a mai sugerat posibile interacțiuni între patru factori. De exemplu, FOMO sau teama de a nu rata anumite lucruri ar putea fi un mecanism-cheie prin care simțul scăzut al deținerii controlului ar putea duce la utilizarea problematică a telefoanelor inteligente. Între timp, un grad mai mare de gândire negativă repetitivă a fost asociat cu o relație mai puternică între FOMO și utilizarea problematică a telefoanelor inteligente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe