Newsflash
Internaționale

Focar de Listeria în șase state americane

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 18 2022
Focar de Listeria în șase state americane

Consumul de mezeluri și de brânză a fost asociat cu focare de Listeria în șase state americane, a anunţat CDC.

p2Autorităţile au avertizat persoanele aflate la risc – femeile însărcinate, vârstnicii și pacienţii imunocompromiși – să consume aceste produse doar preparate la temperaturi foarte înalte. Până în prezent, 16 persoane au fost infectate cu Listeria monocytogenes și 13 au avut nevoie de spitalizare, conform raportărilor din cele șase state americane.

Un deces a fost raportat în Maryland, iar o femeie a pierdut sarcina în urma infecţiei, a anunţat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). În New York au fost raportate șapte cazuri, în Maryland – trei, câte două în Illinois și Massachusetts și câte unul în California și în New Jersey. Cei infectaţi au avut vârsta între 38 și 92 de ani, cu o medie de 74 de ani, iar jumătate dintre cei ce s-au îmbolnăvit au fost bărbaţi.

Specialiștii au remarcat faptul că majoritatea celor infectaţi au origini est-europene, însă nu este clară legătura exactă între infectări și acest element. Cel mai probabil, mai multe persoane au contractat boala și s-au recuperat fără a avea nevoie de îngrijiri medicale, astfel că numărul de cazuri poate fi mai mare și poate implica mai multe state.

Decontaminarea suprafeţelor

Magazinele și fabricile care procesează mezeluri pot fi o sursă pentru contaminarea cu Listeria, a anunţat CDC. Bacteria poate fi transmisă de pe echipamentele de procesare pe mâncare sau pe suprafeţe și este dificil de eliminat.

Autorităţile au anunţat că persoanele care au cumpărat produsele alimentare incriminate ar trebui să igienizeze frigiderul sau orice suprafaţă care a fost în contact cu produsele contaminate. Igienizarea trebuie realizată cu apă fierbinte și săpun.

Simptomele listeriozei apar de regulă în decursul a patru
săptămâni de la infectare, însă poate dura și 70 de zile până la apariţia acestora. În unele cazuri, primele semne sunt scaunele diareice și alte simptome gastrointestinale, urmate de simptomele tipice, de meningită: cefalee, contracturi la nivelul musculaturii gâtului, febră, dureri musculare, confuzie, dezechilibru sau chiar convulsii.

Citiți și: Focar al unei boli intestinale neidentificate, depistat în Coreea de Nord

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe