Newsflash
Internaționale

FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a unui antidot împotriva supradozelor

de Dorina Novac - mar. 30 2023
FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a unui antidot împotriva supradozelor

FDA a autorizat, miercuri, vânzarea fără reţetă medicală a unui antidot deosebit de eficient pentru reanimarea victimelor făcute de supradozele de opioide, denumit Narcan.

Această decizie era aşteptată cu mare nerăbdare, pentru a face faţă crizei opioidelor, un flagel care face revagii în Statele Unite, întrucât ea va permite lărgirea accesului la acest spray nazal, autorizat sub prescripţie medicală din 2015, scrie Agerpres.

supradoza-droguri

„Decizia va permite în special cumpărarea produsului în mod liber din farmacii, supermarketuri, staţii de benzină sau de pe internet”, a precizat Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) într-un comunicat.

Citește și: Raport ANA: unul din zece români a consumat o dată în viaţă droguri

Narcan are la bază o moleculă denumită Naloxonă, care acţionează substituindu-se opioidelor la nivelul receptorilor din creier, ce erau activaţi până atunci de aceste opiacee de sinteză, mai ales de Fentanil.

„Vă face să vă întoarceţi din rândul morţilor”, declara la începutul lunii martie Johnny Bailey, un asistent social care lucrează pentru HIPS, o asociaţie din Washington ce oferă ajutor consumatorilor de droguri.

Decizia FDA vizează exclusiv spray-ul nazal cu o concentraţie de 4 miligrame de Naloxonă. Pentru alte dozaje, va fi nevoie în continuare de o reţetă de la medic.

De acum înainte, producătorului acestui antidot, Emergent BioSolutions, îi va reveni sarcina de a stabili nivelul producţiei şi preţul de vânzare.

„Încurajăm fabricantul (...) să îl facă să devină disponibil cât mai rapid posibil şi la un preţ abordabil”, a declarat directorul FDA, Robert Califf, citat în acelaşi comunicat.

Din 2015, milioane de doze de Narcan au fost deja prescrise sau distribuite în mod direct de diverse asociaţii sau chiar în farmaciile din statele federale americane care au autorizat comercializarea acestui produs.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe