Newsflash
Internaționale

FDA a aprobat a patra doză a vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna

de Dorina Novac - mar. 30 2022
FDA a aprobat a patra doză a vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna

FDA a autorizat marţi cel de-al doilea booster pentru două dintre cele mai utilizate vaccinuri anti-COVID din lume, Pfizer-BioNTech şi Moderna, pentru persoanele de peste 50 de ani.

Cel de-al doilea booster a fost aprobat în baza datelor medicale care arată o scădere a imunităţii în această grupă de vârstă şi din cauza riscurilor generate de varianta Omicron, informează Reuters, porivit Agerpres.

a patra doza

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a precizat că noile rapeluri – a patra doză de vaccin – cu serurile Pfizer-BioNTech şi Moderna trebuie să fie administrate la cel puţin patru luni după doza precedentă şi au scopul de a oferi o protecţie mai mare împotriva formelor severe de COVID-19 şi împotriva riscului de spitalizare.

Citește și: Israel recomandă vaccinarea adulților cu a patra doză

De asemenea, FDA a autorizat cel de-al doilea booster şi pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise – cu vârste de peste 12 ani în cazul vaccinului Pfizer şi cu vârste de peste 18 ani în cazul vaccinului Moderna.

Această autorizare a fost emisă într-o perioadă în care oamenii de ştiinţă au exprimat o serie de îngrijorări legate de o subvariantă Omicron extrem de contagioasă, BA.2, care a determinat o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în alte ţări.

„Bazându-ne pe o analiză a datelor care apar în această perioadă, cea de-a doua doză booster, fie a vaccinului Pfizer, fie a vaccinului Moderna, contribuie la creşterea nivelurilor de protecţie pentru indivizii din grupele de mare risc”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică din cadrul FDA.

FDA a precizat că a analizat datele obţinute dintr-un studiu clinic cu o amploare relativ redusă din Israel pentru a lua această decizie. În plus, datele de siguranţă primite de la 700.000 de persoane care au primit al doilea booster în Israel nu au prezentat motive de îngrijorare, a adăugat agenţia americană.

Oamenii de ştiinţă şi reprezentanţii sectorului medical sunt implicaţi de mai multe luni în dezbateri intense pentru a afla dacă şi când dozele suplimentare de rapel sunt necesare, analizând date medicale pentru a descoperi cât de mult va dura protecţia oferită de vaccinuri şi de dozele booster.

„Nu este clar că acum ar fi momentul potrivit ca oamenii să primească a patra doză”, a declarat medicul William Moss, director executiv la International Vaccine Access Center din cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Dacă se va produce o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 la sfârşitul toamnei şi începutul iernii, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul gripei şi al virusurilor respiratorii, atunci oamenii ar putea avea nevoie de un booster suplimentar, a adăugat acelaşi specialist.

Numărul anticorpilor generaţi de a patra doză, dacă acesta ar fi administrat acum, ar putea să scadă într-un interval de doar câteva luni, a precizat el.

Oamenii de ştiinţă şi oficialii din domeniul sănătăţii discută în această perioadă dacă persoanele tinere şi sănătoase au într-adevăr nevoie de a patra doză a vaccinurilor anti-COVID-19.

Un studiu realizat pe angajaţi din sectorul sănătăţii din Israel a sugerat că a patra doză oferă doar o creştere mică a protecţiei imunitare în acea grupă de vârstă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe