Newsflash
Internaționale

Faceți drumeții sau schiați la altitudini mari? Ce trebuie să știți dacă aveți DZ

de Florentina Ionescu - dec. 23 2021
Faceți drumeții sau schiați la altitudini mari? Ce trebuie să știți dacă aveți DZ

Exercițiile fizice făcute la altitudine mare ar putea crește riscul de hipoglicemie în cazul pacienților care suferă de diabet zaharat.

Persoanele cu diagnostic de diabet zaharat trebuie să își monitorizeze glicemia mai des și mai atent atunci când fac activități la altitudine mare, cum ar fi drumețiile pe munte sau mersul pe schiuri, potrivit unui mic studiu publicat în „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” al The Endocrine Society, scrie medicalxpress.com

ski drumetii altitudine mare risc hipoglicemie
Fotografie creată de Visit Almaty, de la Pexels
 

Medicii recomandă adeseori activitatea fizică persoanelor cu diabet zaharat (DZ), întrucât exercițiile fizice au multe beneficii, cum ar fi faptul că îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și îmbunătățesc calitatea vieții. Chiar și așa, exercițiile fizice pot cauza și hipoglicemie (valori periculos de scăzute ale nivelului glucozei din sânge) în cazul persoanelor cu diabet în timpul, dar și după un antrenament.

„Aceste rezultate sugerează că exercițiile fizice efectuate la scurt timp după expunerea la o altitudine mare pot crește riscul de hipoglicemie mediată de activitatea fizică. Noi cerem ca ghidurile și recomandările viitoare să ia în considerare aceste descoperiri pentru a crește siguranța persoanelor cu diabet de tip 1 atunci când acești pacienți călătoresc fără niciun fel de aclimatizare din zone cu altitudine mică înspre zone cu altitudine mare, cum ar fi munții”, a declarat Cory Dugan, de la University of Western Australia din Crawley, Australia.

Cercetătorii au studiat șapte persoane cu diabet zaharat de tip 1 și le-au măsurat glicemia înainte, în timpul și după două sesiuni de cycling la interior care au simulat condițiile de la nivelul mării și de la altitudini mari. 

După o oră de activitate fizică la 4.200 de metri și în timpul recuperării, glicemia a fost semnificativ mai scăzută. Aceste rezultate sugerează că exercițiile fizice la altitudine mare ar putea să crească riscul de hipoglicemie la acele persoane care suferă de diabet zaharat de tip 1.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe