Newsflash
Internaționale

Expunerea la lumina puternică, înainte de somn, este asociată cu diabetul gestațional

de Florentina Ionescu - mar. 16 2023
Expunerea la lumina puternică, înainte de somn, este asociată cu diabetul gestațional

Un studiu nou arată că expunerea la lumina puternică înainte de ora de culcare ar putea să ducă la o creștere a numărului de cazuri de diabet gestațional.

Diabetul gestațional, o condiție medicală ce poate fi periculoasă, afectând femeile însărcinate, a înregistrat o creștere în ce privește numărul de cazuri în ultimii ani. O cercetare nouă arată că motivul care ar putea efemeie gravidaxplica această creștere are de-a face cu excesul de lumină la care femeile gravide se expun înainte de culcare, scrie newatlas.com

femeie gravida

În acest studiu recent, cercetătorii de la Northwestern University au monitorizat expunerea la lumină puternică înainte de culcare în rândul a 741 de femei care purtau un dispozitiv de monitorizare la încheietură. Ele au purtat acest aparat timp de o săptămână.

Femeile au fost examinate în cel de-al doilea trimestru de sarcină, perioadă în care are loc, de regulă, screeningul pentru diabetul gestațional.

Deși doar 31 dintre femeile incluse în studiu au dezvoltat diabet gestațional, a fost observată o tendință, care a arătat că femeile care au petrecut mai mult timp în lumina puternică versus femeile care au petrecut timp într-o încăpere slab luminată în cele trei ore care precedau somnul au avut o predispoziție mai mare de a dezvolta diabet gestațional.

„Femeile care au petrecut cel mai puțin timp în lumină slabă au avut un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet gestațional în comparație cu cele care au petrecut cel mai mult timp în lumină slabă”, a declarat autorul principal, profesorul Minjee Kim, într-un interviu acordat pentru The Guardian.

Deși cercetătorii nu au putut să cuantifice dacă expunerea la lumina puternică a venit de la sursele de iluminat din cameră sau de la dispozitive electronice, un studiu anterior a arătat că expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate să crească nivelul glucozei din sânge în rândul femeilor însărcinate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe