Newsflash
Internaționale

Experții OMS combat cele mai răspândite mituri despre coronavirus

de Florentina Ionescu - feb. 5 2020
Experții OMS combat cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a publicat mai multe sfaturi pentru populație referitoare la noul coronavirus (2019-nCoV). În acest fel, experții distrug cele mai răspândite mituri, dintre care unele circulă inclusiv la noi în țară.

Mitul 1: Este sigur să primim o scrisoare sau un colet/pachet din China?

Adevărul conform experților OMS: Da, este sigur. Persoanele care primesc colete și pachete din China nu prezintă riscul de a se infecta cu noul coronavirus. Din analizele anterioare, experții știu că aceste coronavirusuri nu supraviețuiesc un timp îndelungat pe obiecte, cum ar fi scrisorile sau coletele. 

animale de companie mit coronavirus

Mitul 2: Animalele de acasă pot să răspândească noul coronavirus?

Adevărul conform experților OMS: În prezent, nu există dovezi ce arată că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile să poată fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este important să ne spălăm mâinile cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. În acest fel, ne protejăm de diferite bacterii, cum ar fi E.coli și Salmonella, care se pot transmite de la animale la om.

Mitul 3: Vaccinurile împotriva pneumoniei ne pot proteja împotriva noului coronavirus?

Adevărul conform experților OMS: Nu. Vaccinurile făcute împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus influenzae tip b nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Acest virus din China este atât de nou și atât de diferit, încât necesită propriul vaccin. În prezent, cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva 2019-nCoV.

Mitul 4: Clătirea cavității bucale cu apă de gură ne protejează împotriva infecției cu noul coronavirus?

Adevărul conform experților OMS: Nu, nu există dovezi care să arate că folosirea apei de gură ne va proteja împotriva infecției cu noul coronavirus. Anumite tipuri de apă de gură pot elimina anumite microorganisme în câteva minute, fiind vorba de microbii din salivă. Dar acest produs nu ne protejează de coronavirusul 2019-nCoV. 

usturoi mit coronavirus

Mitul 5: Consumul de usturoi poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Adevărul conform experților OMS: Usturoiul, este un aliment sănătos și are unele proprietăți antimicrobiene, dar chiar și așa, nu există dovezi că un consum de usturoi a protejat oamenii de noul coronavirus, în epidemia din prezent.

Mitul 6: Aplicarea uleiului de susan pe corp împiedică noul coronavirus să pătrundă în organism?

Adevărul conform experților OMS: Nu, uleiul de susan nu ucide noul coronavirus. Există unii dezinfectanți chimici care pot să distrugă virusul 2019-nCoV de pe suprafețe. Printre aceste substanțe se află dezinfectanții pe bază de clor, fie anumiți solvenți, fie etanolul (75%), acidul peracetic și cloroformul.

Mitul 7: Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea infecțiilor cu noul coronavirus?

Adevărul conform experților OMS: Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. Noul coronavirus din China 2019-nCoV este un virus, prin urmare antibioticele nu trebuie folosite ca mijloc de prevenire sau tratament.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: unsplash.com, www.who.int

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe