Newsflash
Internaționale

Experți americani: posibilă legătură între vaccinul bivalent Pfizer şi riscul de AVC

de L. Budin - ian. 17 2023
Experți americani: posibilă legătură între vaccinul bivalent Pfizer şi riscul de AVC

Specialiştii Agenției americane pentru medicamente FDA şi ai Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor CDC au precizat că se impun investigaţii suplimentare.

Un sistem de monitorizare a siguranţei sanitare din Statele Unite a semnalat că vaccinul Pfizer-BioNTech adaptat la varianta Omicron a noului coronavirus ar putea fi asociat cu un anumit tip de accident vascular cerebral (AVC) la adulţii de vârsta a treia, potrivit unor date preliminare care au fost analizate de autorităţile americane din domeniul sănătăţii.

creier-avc

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) şi Agenţia americană pentru medicamente (FDA) din Statele Unite au anunţat că o bază de date CDC referitoare la vaccinuri a detectat o posibilă problemă de siguranţă medicală, informează Reuters și Agerpres.

Astfel, persoanele de peste 65 de ani ar prezenta un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic în primele 21 de zile după ce au primit vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech.

Specialiştii de la FDA şi CDC au precizat că alte studii de mare amploare, precum şi Sistemul de Raportare a Efectelor Adverse cauzate de Vaccinuri din cadrul CDC, bazele de date ale altor ţări şi baza de date a alianţei Pfizer-BioNTech nu au semnalat acest risc de siguranţă medicală şi au adăugat că descoperirea lor necesită investigaţii suplimentare.

Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalizarea făcută de VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un risc clinic real, noi credem că este important să împărtăşim această informaţie cu publicul”, au transmis reprezentanţii celor două agenţii sanitare din Statele Unite.

Companiile Pfizer şi BioNTech au transmis într-o declaraţie comună că au fost informate în legătură cu un număr limitat de rapoarte privind accidente vasculare ischemice produse la persoane de peste 65 de ani după vaccinarea lor cu serul actualizat împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Nici Pfizer, nici BioNTech, după cum nici CDC sau FDA nu au detectat descoperiri similare în cadrul numeroaselor alte sisteme de monitorizare sanitară din Statele Unite şi din restul lumii şi nu există nicio dovadă care să concluzioneze că accidentul vascular ischemic este asociat cu utilizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de companiile noastre”, au precizat reprezentanţii Pfizer-BioNTech.

Acest risc de sănătate nu a fost identificat în cazul vaccinului bivalent anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna, iar CDC şi FDA continuă să recomande ca orice persoană în vârstă de peste 6 luni să îşi actualizeze schema de vaccinare împotriva COVID-19.

XBB.1.5, subvarianta Omicron care se răspândește rapid în SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe