Newsflash
Internaționale

Expert italian, despre varianta Omicron: Mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă

de Dorina Novac - nov. 29 2021
Expert italian, despre varianta Omicron: Mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă

Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a precizat că varianta Omicron este cu siguranţă mai contagioasă, dar nu există dovezi că ar putea provoca o boală mai gravă sau ar eluda efectul protector al vaccinurilor.

Locatelli a dat asigurări că această variantă s-a transformat rapid în tulpina predominantă în Africa de Sud şi se presupune că este mai contagioasă, de aceea trebuie ţinută sub control, dar totodată nu trebuie nici subestimată, nici dramatizată, scrie Agerpres.

Expert italian

„Deşi totul ne face să presupunem că (Omicron) este mai contagioasă, trebuie să aflăm dacă există o patogenitate mai mare, cu toate că s-ar părea că nu, deşi populaţia Africii de Sud este mai tânără decât cea italiană”, a declarat expertul italian.

Citește și: Portugalia a identificat 13 cazuri de infectări cu varianta Omicron

„În ciuda faptului că este mai contagioasă, nu avem dovezi că ar putea provoca o boală mai gravă sau ar putea eluda efectul protector al vaccinurilor”, a adăugat Locatelli, în timp ce continuă investigarea celor 133 de persoane care au sosit la Roma la bordul aceleiaşi curse aeriene în care un pasager a rezultat pozitiv la tulpina Omicron şi a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu el.

Pasagerul bolnav fusese în Mozambic şi, după ce rezultatul la testul anticoronavirus i-a ieşit pozitiv, Institutul Superior al Sănătăţii din Italia (ISS) a anunţat că acesta este primul caz apărut în Italia care poate fi atribuit noii variante de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe