Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Excesul de sare, dăunător pentru sistemul imunitar

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 10 aprilie 2020

Dieta bogată în sare este frecvent asociată cu hipertensiunea arterială, însă cercetări recente sugerează că excesul de sare ar putea influenţa negativ și activitatea sistemului imunitar.

Exces-sareStudiul realizat de un grup de savanţi de la University Hospital of Bonn a evaluat efectele negative ale excesului de sare asupra sistemului imunitar, atât pe model experimental animal, cât și prin intermediul unor voluntari umani. Rezultatele finale au fost publicate în Science Translational Medicine.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au evaluat efectul aportului excesiv de sare asupra activităţii sistemului imunitar în pielonefrita generată de Escherichia coli, obţinând rezultate surprinzătoare. Astfel, s-a observat că pielonefrita era agravată la șoarecii care consumau sare excesiv.

Printre potenţialele mecanisme implicate se menţionează influenţarea activităţii neutrofilelor de la nivel renal prin alterarea micromediului local, dar și efecte sistemice, prin imunosupresia determinată de glucocorticoizi.

Aportul maxim de sare recomandat de OMS pentru dieta zilnică este de 5 grame. Totuși, această limită este frecvent depășită. În Germania de exemplu, conform cifrelor furnizate de Institutul Robert Koch, în medie, bărbaţii consumă 10 grame de sare zilnic, iar femeile aproximativ 8 grame.

Etichete: exces sare model experimental pielonefrita Escherichia coli OMS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC