Newsflash
Internaționale

Eurobarometru: 38% dintre europeni fac un sport

de Florentina Ionescu - sept. 20 2022
Eurobarometru: 38% dintre europeni fac un sport

Un nou sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică arată că 49% dintre europeni fac mișcare.

Comisia Europeană a publicat ieri, 19 septembrie, cel de-al cincilea sondaj Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice.

Raportul este disponibil aici.

Fișa de țară pentru România este disponibilă aici. 

sport activitate fizica eurobarometru
Fotografie de la Dominika Roseclay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pantofi-estompare-ince-o-are-jogging-1166868/

 

Sondajul arată că 38% dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17% fac mișcare mai puțin de o dată pe săptămână, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Mai puțină mișcare în pandemie

În prezent, până la 45% dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice. Deși situația este stabilă în comparație cu sondajul Eurobarometru din 2017, promovarea continuă a sportului și a activității fizice rămâne, în mod evident, foarte necesară. Sondajul arată, de asemenea, că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea.

„Sportul în sine nu ne va rezolva problemele, însă, pe lângă beneficiile foarte evidente pentru sănătatea noastră, sportul are în același timp un potențial unic de a ne apropia și de a ne da sentimentul că aparținem unei comunități. Sportul joacă un rol important în construirea unor societăți bazate pe coeziune, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Am ajuns deja la milioane de oameni prin intermediul inițiativelor noastre, dar sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalități de a-i motiva pe europeni să devină activi.”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european.

Inițiative pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai activi

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, spune că este vital să continuăm și să intensificăm eforturile de a promova activitatea fizică. În acest sens au fost lansate câteva inițiative menite să îi încurajeze pe oameni să fie mai activi.

„Din constatările pe care le prezentăm astăzi rezultă că este vital să ne continuăm și să ne intensificăm eforturile de a promova activitatea fizică, stilurile de viață sănătoase și valorile universale, de la egalitatea de gen la incluziune, prin sport. Deja am lansat câteva inițiative valoroase pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai activi, iar Săptămâna europeană a sportului, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni cu evenimente și acțiuni în fiecare colț al Europei, este una dintre ele. Prin colaborarea cu statele membre și cu parteneri din familia sportivă europeană, de la sportivi la antrenori și cluburi de masă, cu accent special asupra tinerilor în cadrul acestui An european al tineretului, vom utiliza din nou Săptămâna sportului pentru a-i încuraja pe toți europenii să se implice în activități fizice.”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54%). Această proporție scade cu vârsta, de la 42% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani la 32% în grupa de vârstă 40-54 de ani și la 21% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

În general, sondajul Eurobarometru arată că respondenții care desfășoară în mod regulat activități fizice în scop recreativ sau fără legătură cu sportul nu formează o majoritate în niciun stat membru al UE.

Lipsa timpului și a motivației

Din răspunsurile participanților rezultă că ceea ce îi împiedică să fie activi este lipsa de timp, urmată de lipsa de motivație, sau pur și simplu absența interesului pentru sport. Ca răspuns, campania HealthyLifeStyle4All a Comisiei va continua sensibilizarea cu privire la importanța unui stil de viață activ și sănătos la nivelul tuturor generațiilor și grupurilor sociale.

Sondajul arată că principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate, urmată de dorința de îmbunătățire a condiției fizice și de relaxare. Comisia Europeană promovează beneficiile sportului pentru bunăstarea fizică și mentală în fiecare an în cadrul Săptămânii europene a sportului.

Jumătate dintre respondenți și-au exprimat, de asemenea, dorința de a face mișcare în aer liber, pe care Comisia o susține prin eforturile sale de sprijinire a sportului și activității fizice sustenabile, care protejează mediul. O nouă tendință, probabil încurajată de pandemia de COVID-19 și remarcată la aproximativ o treime dintre participanții la sondaj, este practicarea sportului la domiciliu. 

date romania sport activitate fizica

În fine, importanța eforturilor Comisiei Europene de a îmbunătăți egalitatea de gen în sport este puternic confirmată de rezultatele Eurobarometrului, având în vedere că există în continuare un decalaj de gen în favoarea bărbaților atunci când vine vorba despre practicarea cu regularitate a unei forme de mișcare.

În acest context, este încurajator faptul că majoritatea respondenților din 25 de state membre ale UE declară că le place să urmărească în egală măsură atât competițiile masculine, cât și pe cele feminine, se mai arată în comunicatul de presă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe