Newsflash
Internaționale

EMA: Vaccinarea completă, vitală pentru protecție maximă

de Dorina Novac - iul. 19 2021
EMA: Vaccinarea completă, vitală pentru protecție maximă

EMA și ECDC îndeamnă populația să se imunizeze și să respecte numărul recomandat de doze de vaccin anti-COVID.

Recomandări privind vaccinarea sunt în vigoare în toate statele membre UE, vaccinarea fiind în curs de desfășurare.

EMA

EMA și ECDC îndeamnă populația să se vaccineze și să respecte numărul recomandat de doze.

„Acest aspect este deosebit de important având în vedere răspândirea variantei Delta a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID – 19), nevoia de a proteja populația, în special cei cu risc de a dezvolta forme severe COVID-19 și, de asemenea, este important având în vedere obiectivul general de a avea o societate deschisă și de a elimina restricțiile cauzate de prezența virusului”,  se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Situația actuală COVID-19 în UE

Potrivit sursei citate, varianta Delta (B.1.617.2) provoacă îngrijorare cu privire la răspândirea rapidă în Europa și poate împiedica grav eforturile de control a pandemiei.

Este dovedit faptul că această variantă este cu 40% până la 60% mai transmisibilă decât varianta precedentă Alpha (Β.1.1.7), varianta Alpha fiind prima variantă ce a provocat îngrijorare majoră în UE.

În plus, varianta Delta poate fi asociată cu un risc mai mare de spitalizare.

ECDC estimează că până la sfârșitul lunii august, varianta Delta va reprezenta 90% dintre toate variantele de virus SARS-CoV-2 care vor circula în UE.

„Aceasta face ca accelerarea programelor de vaccinare să fie esențială pentru statele membre, inclusiv administrarea celei de-a doua doze acolo unde este recomandat, pentru a anula lipsa imunității și posibilitatea ca noi variante ale virusului să apară, cât mai repede posibil”, se mai arată în comunicat.

Importanța completării schemei de vaccinare

Studiile preliminare sugerează că este nevoie de ambele doze ale vaccinului Comirnaty, Spikevax sau Vaxzevria pentru a asigura o protecție adecvată împotriva variantei Delta.

„Riscul de a dezvolta boli grave și riscul de deces cauzat de COVID-19 este mai mare în cazul persoanelor vârstnice și în cazul celor care prezintă comorbidități, subliniind necesitatea ca aceștia să finalizeze schema de vaccinare”, transmite sursa citată.

Cu toate acestea, există încă 10 țări UE /SEE în care aproape 30% sau mai multe dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani nu au finalizat încă schema de vaccinare recomandată, potrivit sistemului de urmărire a vaccinurilor al ECDC.

De asemenea, pentru a proteja persoanele fragile și cele vârstnice spitalizate sau rezidenții din unitățile de îngrijire pe termen lung, în unele țări sunt necesare eforturi suplimentare pentru a crește vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al personalului acestor instituții.

EMA și ECDC încurajează lucrătorii din domeniul asistenței medicale și de îngrijire să se vaccineze cât mai curând posibil, pentru a se proteja pe ei înșiși, familiile lor și cei cu care lucrează și pe care îi îngrijesc.

„Pentru a răspunde acestor nevoi și a crește acoperirea vaccinării, țările își pot adapta strategiile, de exemplu în ceea ce privește intervalul dintre prima și a doua doză, în funcție de situația epidemiologică și a răspândirii variantelor virusului, precum și a dovezilor în evoluție privind eficiența vaccinului împotriva variantelor virusului”, se mai arată în comunicatul ANMDMR.

Utilizarea unui vaccin diferit pentru rapel

Experții responsabili pentru programele de vaccinare din peste jumătate din statele membre UE au hotărât, luând în considerare situația din țara lor, să utilizeze vaccinuri diferite pentru a doua doză față de cele utilizate pentru prima doză.

De exemplu, în unele țări oamenilor li se poate oferi o a doua doză de vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, după o primă doză de vaccin vector adenoviral, AstraZeneca.

„O strategie de vaccinare heterologă (uneori denumită „mix and match”), în care se administrează un vaccin diferit pentru a doua doză într-un program recomandat de 2 doze, a fost utilizată în trecut în cazul altor vaccinuri. Există motive științifice pentru care se așteaptă ca această strategie să fie sigură și eficientă atunci când se aplică pentru vaccinarea împotriva COVID-19”, potrivit sursei citate.

În prezent, EMA și ECDC nu pot face recomandări definitive cu privire la utilizarea diferitelor vaccinuri COVID-19 pentru cele două doze. Cu toate acestea, rezultatele preliminare ale studiilor efectuate în Spania, Germania și Marea Britanie sugerează un răspuns imun satisfăcător și absența problemelor de siguranță.

Mai multe date sunt așteptate în scurt timp, iar EMA va continua să le revizuiască pe măsură ce acestea devin disponibile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe