Newsflash
Internaționale

EMA: posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și rarele tulburări de coagulare

de L. Budin - apr. 7 2021
EMA: posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și rarele tulburări de coagulare

Experții Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) au concluzionat că neobișnuitele cheaguri de sânge, însoțite de un nivel scăzut de trombocite, ar trebui să fie considerate ca efecte secundare foarte rare produse de vaccinul AstraZeneca.

Într-un comunicat al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) sunt prezentate primele concluzii ale reuniunii PRAC - Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă, însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman autorizate de EMA. Experții PRAC se reunesc săptămâna aceasta, pentru a finaliza evaluarea cazurilor rare de coagulare sanguină şi posibila lor legătură cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, a cărui administrare a fost suspendată în câteva ţări europene pentru cei cu vârsta sub 60 de ani.

cercetare_ema

O primă concluzie e că neobișnuitele cheaguri de sânge, însoțite de un nivel scăzut de tromobocite, ar trebui să fie considerate ca efecte secundare foarte rare produse de Vaxzevria – cunoscut anterior sub numele de vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca.

PRAC mai arată că nu au fost confirmați factori de risc specifici, în baza datelor disponibile la ora actuală.

Comitetul arată că boala COVID-19 este asociată cu risc de spitalizare și moarte, că asocierea cheagurilor de sânge cu un nivel scăzut de plachete sanguine are loc foarte rar, și că beneficiile vaccinului în a preveni îmbolnăvirea sunt mai mari ca riscurile efectelor secundare.

PRAC mai arată că o posibilă explicație a reacțiilor adeverse nedorite este un răspuns imun, care duce la situații similare celor observate uneori la pacienții tratați cu heparină – trombocitopenia indusă de heparină, TIH. Comitetul mai subliniază importanța tratamentului medical prompt, de îndată ce pacientul sau medicul recunoaște semnele unei tulburări de coagulare.

Persoanele care au fost vaccinate ar trebui să ceară asistență medicală imediat ce dezvoltă următoarele simptome: dificultăți de respirație, durere în piept, picioare umflate, durere abdominală permanentă, simptome neurologice care includ dureri de cap severe și persistente și vedere încețoșată, mici pete de sânge sub piele, ceva mai departe de zona unde s-a făcut injecția.

PRAC a solictat noi studii care să se adauge celor în curs, pentru mai multe informații, și va lua orice alte măsuri necesare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe