Newsflash
Internaționale

EMA, despre utilizarea corticosteroizilor inhalatori în tratamentul COVID

de Dorina Novac - mai 31 2021
EMA, despre utilizarea corticosteroizilor inhalatori în tratamentul COVID

Grupul operativ al EMA pentru pandemia de COVID-19 informează că, în prezent, nu există suficiente dovezi conform cărora corticosteroizii inhalatori sunt benefici pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2.

Deși grupul de lucru nu a găsit riscuri de siguranță din studiile efectuate până în prezent, nu a putut exclude posibilul efect negativ al utilizării corticosteroizilor inhalatori la pacienții cu COVID-19 și niveluri normale de oxigen.

tratament pacienti

Informarea a fost transmisă în urma unei evaluări a dovezilor actuale, pe fondul unui interes crescut pentru corticosteroizii inhalatori (de exemplu budesonidă, ciclesonidă), pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 tratați în ambulatoriu.

„În general, corticosteroizii inhalatori sunt utilizați pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii pulmonare, cum ar fi astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Sunt necesare mai multe dovezi provenite din studii clinice pentru a putea stabili beneficiile corticosteroizilor inhalatori în cazul persoanelor cu COVID-19”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, dovezile actuale provenite din studii clinice susțin utilizarea dexametazonei (un corticosteroid sistemic) la pacienții cu COVID-19.

În septembrie 2020, pe baza unor date solide, EMA a aprobat utilizarea dexametazonei cu administrare orală sau injectabilă la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie.

EMA va continua să monitorizeze utilizarea medicamentelor pentru tratarea sau prevenirea COVID-19, pentru a furniza recomandări actualizate profesioniștilor din domeniul sănătății din Uniunea Europeană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe