Newsflash
Internaționale

EMA a început evaluarea utilizării Olumiant la pacienții cu COVID care necesită oxigenoterapie

de Dorina Novac - mai 6 2021
EMA a început evaluarea utilizării Olumiant la pacienții cu COVID care necesită oxigenoterapie

Agenția Europeană a Medicamentului a demarat evaluarea unei cereri pentru extinderea utilizării Olumiant pentru a include tratamentul pacienților internați cu COVID, cu vârsta de 10 ani și peste, care necesită oxigenoterapie.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use - CHMP) va efectua o evaluare într-un ritm accelerat a datelor transmise de compania care comercializează Olumiant (baricitinib), incluzând rezultatele a două studii randomizate extinse la pacienți internați cu COVID-19, pentru a putea recomanda cât mai curând posibil dacă extinderea indicației poate fi autorizată.

EMA

Recomandarea CHMP va fi ulterior transmisă Comisiei Europene, care va emite o decizie finală cu caracter juridic obligatoriu, aplicabilă în toate statele membre ale UE.

EMA va comunica rezultatul evaluării sale, care se așteaptă să se finalizeze până în luna iulie, cu excepția cazului în care ar fi necesare informații suplimentare.

Olumiant (baricitinib) este un medicament imunosupresor (un medicament care reduce activitatea sistemului imunitar). În prezent, este autorizat pentru administrare la adulți cu poliartrită reumatoidă moderată până la severă sau dermatită atopică (eczemă).

„Substanța sa activă, baricitinib, blochează acțiunea unor enzime denumite kinaze Janus, care joacă un rol important în procesele imune care duc la inflamație. Se crede că acest lucru ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și deteriorării tisulare asociate cu forma severă a infecției COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă.

Olumiant a fost autorizat pentru prima dată în UE în februarie 2017.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe