Newsflash
Internaționale

Eficacitatea vaccinului anti-COVID

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 2 2021
Eficacitatea vaccinului anti-COVID

Primele rezultate ale unor studii preliminare aflate deja în desfășurare arată scăderea semnificativă a ratelor de transmitere a SARS-CoV-2 în rândul persoanelor vaccinate.


Cercetătorii ar putea obţine, în următoarele luni, răspunsurile mult așteptate cu privire la eficienţa vaccinurilor împotriva COVID-19 în prevenirea transmiterii infecţiei în cadrul populaţiei. Un studiu amplu pentru investigarea eficienţei vaccinurilor în prevenirea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 este în desfășurare în SUA. Cercetarea include 12.000 de studenţi din 20 de universităţi din SUA, 6.000 dintre aceștia primind vaccinul Moderna încă de la început, iar 6.000 primindu-l ulterior, după patru luni. Voluntarii vor completa chestionare în cadrul unor jurnale electronice și își vor recolta probe prin tampon nazal zilnic, recoltându-se periodic și mostre de sânge. Ulterior, 25.000 de contacţi apropiaţi – prieteni și membrii familiei – vor fi identificaţi și examinaţi. „Gradul de transmitere de la indivizii vaccinaţi va fi determinat prin rata de infectare înregistrată la nivelul contacţilor apropiaţi”, a precizat dr. Anthony Fauci.

Datele iniţiale, promiţătoare

        Rezultatele preliminare sugerează scăderea semnificativă a ratelor de transmitere în rândul persoanelor vaccinate. În acest sens, doctorul Fauci a citat rezultatele unui studiu realizat în Israel, care a demonstrat că încărcătura virală este mult mai scăzută la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 după vaccinare, comparativ cu persoanele nevaccinate, ceea ce scade riscul de transmitere a infecţiei.  În plus, datele obţinute din studiile ce au inclus lucrători sanitari din SUA și Israel confirmă eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer și Moderna, rezultatele fiind raportate în New England Journal of Medicine. Astfel, în urma implementării unui sistem intensiv de testare în cadrul unor universităţi americane, s-a observat că numărul de infecţii noi înregistrate în rândul lucrătorilor sanitari era mult mai scăzut comparativ cu cel înregistrat în populaţia generală, chiar de la două săptămâni de la administrarea primei doze.

Imunitate și după prima doză?

        Testarea a identificat noi cazuri de infecţii la 2,5% dintre persoanele testate în prima săptămână de la administrarea primei doze, ajungându-se la valori de mai puţin de 0,2% în a doua săptămână după administrarea celei de-a doua doze. „Raritatea rezultatelor pozitive la 14 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin este încurajatoare, sugerând că eficienţa acestor vaccinuri este menţinută și în afara studiilor”, au precizat reprezentanţii echipei de cercetători.

        De asemenea, în cadrul Hadassah Hebrew University Medical Center din Ierusalim, rezultatele obţinute în cazul lucrătorilor sanitari vaccinaţi sugerează că vaccinul Pfizer oferă protecţie semnificativă și împotriva variantei din Marea Britanie (B.1.1.7). „[Vaccinarea] asociază o reducere majoră a numărului de cazuri noi de COVID-19 în rândul celor care au primit două doze de vaccin, chiar și atunci când s-a observat o creștere a numărului de cazuri cu varianta B.1.1.7 până la 80% dintre cazuri. (...) Aceste rezultate sugerează că vaccinarea răspândită și vaccinarea efectivă în rândul lucrătorilor sanitari oferă un mediu sigur, chiar în prezenţa unor rate înalte de infecţie cu SARS-CoV-2 în comunitate”, a subliniat dr. Shmuel Benenson, coordonatorul studiului.

Includerea copiilor în studii

        Pfizer a anunţat, recent, înrolarea a peste 4.600 de copii cu vârsta între 6 luni și 11 ani într-un studiu clinic privind eficacitatea vaccinului la populaţia pediatrică, sugarii mai mici de 6 luni urmând să fie incluși ulterior. Cel mai probabil, conform declaraţiilor companiei, rezultatele ar putea fi disponibile chiar în cursul acestui an. În același timp, Moderna plănuiește să includă 6.750 de copii din SUA și Canada cu vârsta între 6 luni și 11 ani în studiul KidCOVE, copiii cu vârsta între 12 și 17 ani fiind deja incluși în alte studii. „Suntem încântaţi să anunţăm iniţierea acestui studiu de fază 2/3 al mRNA-1273 la copiii sănătoși din SUA și Canada. (...) Acest studiu pediatric ne va ajuta să investigăm siguranţa potenţială și imunogenicitatea vaccinului împotriva COVID-19 la această populaţie de vârstă mică”, a declarat Stéphane Bancel, CEO al Moderna.

 


Notă autor:

Bibliografie
1.https://www.webmd.com/vaccines/covid19vaccine/news/20210326/covidvaccinespreadstudy#:~:text=During%20a%20February%20news%20briefing,didn’t%20have%20the%20vaccine.
2. Reuters
3. Dramatic Drop in COVID-19 Cases Seen Among Vaccinated Healthcare Workers-Medscape-Mar23, 2021
4. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2101927
5. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2102153
6. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2101951
7. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210316/moderna-launches-clinical-trials-on-young-children
8. https://www.pfizer.com/science/coronavirus/vaccine/additional-population-studies
9. https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-announces-first-participants-dosed-phase-23-study-0

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe