Newsflash
Internaționale

Efectele COVID-19 la nivel placentar

de Dr. Alina SIMACHE - mai 29 2020
Efectele COVID-19 la nivel placentar

Femeile infectate cu SARS-CoV-2 ar putea necesita monitorizare suplimentară pe parcursul sarcinii.

În urma analizării placentelor unor gravide cunoscute ca având COVID-19, au fost identificate multiple leziuni la acest nivel. Prin urmare, femeile infectate cu SARS-CoV-2 ar putea necesita monitorizare suplimentară pe parcursul sarcinii.

Placentele a 16 gravide COVID-19 pozitive au fost examinate în cadrul unui spital din SUA pentru a se evalua efectele noului coronavirus la acest nivel. Dintre femeile incluse în studiu, 15 au avut nou-născuţi sănătoși, negativi pentru COVID-19, iar o pacientă a pierdut sarcina. Conform rezultatelor studiului, recent publicate în American Journal of Clinical Pathology, 12 femei (80%) prezentau o leziune care împiedica circulaţia fluxului sanguin de la mamă la făt, denumită malperfuzie vasculară placentară, iar 6 femei (40%) prezentau cheaguri de sânge la nivel placentar.

„Rezultatele obţinute sprijină ipoteza formării de cheaguri de sânge asociată noului coronavirus, iar acest lucru se întâmplă la nivel placentar”, a declarat pentru Reuters dr. Jeffrey Goldstein, anatomopatolog în cadrul Northwestern Medicine Prentice Women’s Hospital, Chicago, SUA. Deși malperfuzia vasculară placentară poate genera restricţii de creștere fetală și oligohidramnios, conducând chiar la decesul fătului, 15 dintre cei 16 nou-născuţi incluși în studiu erau sănătoși.

Cercetătorii sugerează monitorizarea atentă a gravidelor COVID-19 pozitive, împreună cu urmărirea ulterioară a evoluţiei copiilor născuţi din mame infectate cu noul coronavirus, pentru a se identifica precoce apariţia oricărei afecţiuni.

 

ETICHETEcovidsarcină

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe