Newsflash
Internaționale

Editorial în 200 de publicații medicale: clima nu poate aștepta sfârșitul pandemiei

de L. Budin - sept. 6 2021
Editorial în 200 de publicații medicale: clima nu poate aștepta sfârșitul pandemiei

Într-un editorial comun apărut în peste 200 de reviste medicale, oamenii de știință atrag atenția că schimbările climatice afectează deja sănătatea umană și reclamă o schimbare profundă a modului nostru de viață.

Peste 200 de reviste medicale au publicat un apel, solicitând guvernelor măsuri de urgență pentru a limita schimbările climatice, a restaura biodiversitatea și a proteja sănătatea, arată publicația La Libre

Apelul, reunit într-un editorial comun, este un demers inedit, și vine înaintea conferinței Națiunilor Unite despre schimbările climatice COP26, din noiembrie.

incendii-clima1

Măsuri urgente

Revistele medicale și de sănătate publică - The Lancet, PLOS, The New England Journal of Medicine, Science Bulletin, The National Medical Journal of India șamd – le solicită șefilor de stat să ia măsuri de urgență pentru a limita schimbările climatice și efectele negative pe care le produc.

Guvernanții trebuie să aducă schimbări fundamentale în modul de organizare a societăților și economiilor noastre, ca și a modului nostru de viață. Strategia actuală, constând în încurajarea piețelor să înlocuiască tehnologiile poluante cu unele mai curate, nu e suficientă”, se arată în editorial.

Daune ireversibile

Creșterea temperaturii la nivel mondial și distrugerea naturii dăunează deja sănătății publice – aceasta e o stare de fapt asupra căreia profesioniștii din sănătate atrag atenția de zeci de ani deja.

Știința e fără echivoc: o creștere mondială cu 1,5°C în raport cu media preindustrială și eroziunea continuă a biodiversității riscă să cauzeze daune catastrofale sănătății, care vor fi ireversibile. (...) Riscurile pentru sănătatea publică a unei creșteri de temperatură peste 1,5°C sunt deja bine stabilite. Nicio creștere de temperatură nu e «fără pericol»”, se arată în editorial.  

Riscul pandemiilor crește

Din 1981 încoace, randamentul principalelor culturi agricole a înregistrat un recul, se mai arată în textul comun. Un fenomen îngrijorător care, conjugat cu efectul evenimentelor meteo extreme și cu cel al sărăcirii solurilor, limitează eforturile de reducere a foametei în lume.

Ecosistemele prospere sunt esențiale pentru sănătatea umană. Iar distrugerea generalizată a naturii, mai precis a habitatelor și a speciilor, compromite securitatea privind apa și alimentele, și crește riscul pandemiilor”.

Nevoia de investiții

Evocând cheltuielile istorice realizate de numeroase țări pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19 și pentru a-și relansa economiile, semnatarii pledează pentru ca investiții masive, mai mari ca cele prevăzute la ora actuală să fie deblocate pentru limitarea schimbărilor climatice. 

Oamenii de știință fac apel și la țările bogate și la reponsabilitatea pe care o au. Acestea ar trebui să susțină națiunile mai puțin dezvoltate, nevoite să facă față consecințelor produse de distrugerea mediului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe