Newsflash
Internaționale

ECDC și OMS: Varianta Delta a SARS-COV-2 este dominantă în multe regiuni din Europa

de Florentina Ionescu - iul. 26 2021
ECDC și OMS: Varianta Delta a SARS-COV-2 este dominantă în multe regiuni din Europa

Un comunicat OMS și ECDC subliniază că varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 este acum dominantă în multe dintre regiunile Europei.

Din acest motiv, eforturile autorităților trebuie întărire pentru a preveni transmiterea virusului.

Potrivit noilor date, varianta Delta a SARS-CoV-2 (care prezintă motive de îngrijorare) se răspândește rapid pe teritoriul Europei și acum a devenit tulpina dominantă în mare parte a regiunii. 

coronavirus studii clinice pana la 11 ianuarie 2021

Datele din documentele de supraveghere raportate către biroul din Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată că între 28 iunie și 11 iulie 2021, varianta Delta a coronavirusului a fost dominantă în majoritatea (19 țări) dintre cele 29 de țări care au raportat suficiente informații din punct de vedere al secvențierii genetice.

Dintre cele 19 țări, proporția mediană* a tuturor variantelor detectate și izolate la nivel național a arătat că proporția variantei Delta a fost de 68,3%, depășind varianta Alpha care a fost anterior dominantă (22,3%) în regiune.

Pe baza tendințelor actuale, varianta Delta va deveni tulpina dominantă la nivel global în următoarele luni și a fost deja identificată în aproape toate țările Europei, atrag atenția specialiștii ECDC. Varianta Delta va continua să se răspândească, înlocuind circulația altor variante, doar dacă nu apare un nou virus, mai competitiv.

„Suntem departe de a fi scăpat de pericol în termeni referitori la finalul pandemiei și, din păcate, în multe țări din regiunea noastră observăm o creștere semnificativă a numărului de cazuri asociate cu răspândirea variantei Delta, extrem de transmisibilă. În ciuda eforturilor uriașe făcute de statele membre pentru a vaccina oamenii din regiune, multe milioane de persoane au rămas nevaccinate și prin urmare sunt la risc de a ajunge în spital. Vestea bună este că datele arată clar că vaccinarea completă (cu ambele doze – n.red.) reducce semnificativ riscul de boală severă și de deces. Când sunt chemați să facă acest lucru, oamenii ar trebui să se vaccineze”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pe Europa.

Dincolo de declarația făcută de reprezentantul OMS, experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor trag un semnal de alarmă și spun că grupurile care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și cei care lucrează în domeniul sănătății și al îngrijirilor, ar trebui să primească vaccinul complet împotriva COVID-19 (deci ambele doze) pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pentru a proteja de această boală severă persoanele vulnerabile cu care intră în contact.

„Trebuie să rămânem vigilenți și să continuăm să apelăm la bunul simț pentru a preveni răspândirea virusului. Asta înseamnă să ne vaccinăm complet cât de curând ni se ivește această ocazie și să menținem distanțarea fizică, să ne spălăm pe mâini, să evităm spațiile aglomerate și să purtăm mască de protecție atunci când este necesar. Acestea sunt măsurile despre care noi știm că funcționează pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți. Ar trebui să ne gândim la acestea ca la niște «măsuri anti-lock down», deoarece ele pot ajuta la prevenirea răspândirii bolii fără a fi nevoie să închidem părți mari din societate”, a declarat dr. Andrea Ammon, directorul ECDC.

Autoritățile mai spun că numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 sunt în creștere în Europa, săptămânal cifrele crescând, mai ales în ultima lună. Ratele de depistare au crescut în cazul tuturor grupelor de vârstă, iar la cei cu vârsta între 15 și 24 de ani s-a raportat o creștere de 5 ori a numărului de cazuri raportate, înregistrate în ultima lună, se mai arată în comunicatul ECDC și al OMS remis redacției.

* Dacă toate proporțiile naționale ale virusurilor secvențiate care au fost variante Delta ar fi puse în ordine crescătoare, valoarea mediană este cea care împarte jumătatea de sus de jumătatea de jos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe