Newsflash
Internaționale

ECDC: recomandări pentru folosirea mănușilor în pandemie

de Florentina Ionescu - iul. 7 2020
ECDC: recomandări pentru folosirea mănușilor în pandemie

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a dat publicității zilele trecute un raport despre folosirea mănușilor chirurgicale în contextul pandemiei de COVID-19.

Documentul se aderesează atât profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și populației generale care nu fac parte din această categorie.

Potrivit raportului ECDC publicat în 2 iulie, scopul documentului este de a oferi dovezi științifice și câteva linii de ghidare pentru cei din sistemul îngrijirilor de sănătate și pentru publicul general în ceea ce privește folosirea mănușilor ca măsură preventivă în pandemia de COVID-19.

manusi medicale pandemie COVID19

Iată câteva dintre informațiile-cheie pentru persoanele care lucrează în sistemul sanitar:

  • Folosirea mănușilor medicale este recomandată ca parte din măsurile standard de precauție pentru a reduce riscul de contaminare a mâinilor profesioniștilor din domeniul sănătății cu sânge și cu alte fluide corporale, iar măsurile se referă și la contactul cu pielea și cu mucoasele pacienților.
  • Când este indicat, folosirea mănușilor chirurgicale este recomandată ca parte a măsurilor de precauție pentru a reduce riscul de diseminare a agenților patogeni în mediul pacientului, către alți pacienți și pentru protecția celor care lucrează în sistemul sanitar.
  • Având în vedere tipurile disponibile în prezent de mănuși pentru folosirea lor în sistemul sanitar, folosirea extinsă, decontaminarea și refolosirea mănușilor medicale de unică folosință sunt descurajate.
  • În cazurile în care stocurile de mănuși sunt foarte mici, folosirea mănușilor chirurgicale de unică folosință ar trebui prioritizată pentru folosirea în unitățile sanitare.

tabel ecdc1

Ce ar trebui să știe populația generală despre mănuși

În același document al ECDC se arată că în prezent sunt dovezi insuficiente pentru a recomanda indivizilor din comunitate să poarte mănuși medicale sau mănuși de menaj în contextul COVID-19.

„Folosirea mănușilor de publicul larg în comunitate poate duce la ideea greșită că spălarea mâinilor / dezinfectarea mâinilor poate fi neglijată, în vreme ce această măsură rămâne unul dintre importanții piloni ai prevenției eficiente a transmiterii SARS-CoV-2”, spun experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Ce ar trebui să știe personalul medical

În același document se arată că în unitățile unde se acordă îngrijiri medicale, folosirea mănușilor este parte din măsurile standard de prevenție și control a infecțiilor și este recomandată pentru a se evita anumite riscuri.

„În contextul pandemiei de COVID-19, mănușile sunt recomandate atunci când aveți grijă de pacienți cu COVID-19, în special atunci când există riscul de a intra în contact direct cu fluidele corporale. Nu există o dovadă directă cum că folosirea mănușilor crește protecția împotriva COVID-19, atunci când sunt comparate doar cu igiena corespunzătoare a mâinilor”, potrivit sursei citate.

Totodată, ECDC subliniază că igiena meticuloasă a mâinilor, folosind apă și săpun, sau prin frecarea mâinilor cu soluții pe bază de alcool este prin urmare puternic recomandată, înainte și după ce personalul medical a intrat în contact direct cu fiecare pacient, cu sau fără mănuși chirurgicale, și atunci când mănușile sunt îndepărtate.

tabel ecdc2

Decontaminarea mănușilor nu este recomandată

ECDC mai precizează în raport că descurajează aplicarea soluțiilor pe bază de alcool, inclusiv aplicarea gelurilor dezinfectante pentru mâini (tot pe bază de alcool) sau alți dezinfectanți pe mănușile medicale de unică folosință sau orice fel de metodă de dezinfectare.

Această recomandare se datorează toleranței inconsistente a diferitelor tipuri de mănuși chirurgicale și a diferitelor materiale din care sunt fabricate mănușile, atunci când sunt supuse la aceste tratamente de decontaminare.

Ce mai recomandă ECDC:

  • Este descurajată folosirea prelungită a mănușilor medicale
  • Este recomandat să se schimbe mănușile după fiecare pacient
  • Mănușile trebuie să fie aruncate imediat după fiecare pacient
  • O pereche nouă de mănuși se folosește pentru următorul pacient, dacă utilizarea lor este indicată.
  • Folosirea prelungită a mănușilor poate duce la deteriorarea materialului, pot să apară perforări care compromit funcția de protecție a respectivelor mănuși.

Notă autor:

Sursa foto: ECDC, www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe