Newsflash
Internaționale

ECDC: în țările UE cu inundații există risc de boli infecțioase din cauza apei nepotabile

de Florentina Ionescu - iul. 22 2021
ECDC: în țările UE cu inundații există risc de boli infecțioase din cauza apei nepotabile

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC a transmis o informare cu privire la riscul de boli infecțioase în zonele afectate de inundații din țările Uniunii Europene.

Ploile abundente recente și inundațiile ulterioare cauzate de căderile unor mari cantități de apă în Belgia, Germania, Luxemburg și Țările de Jos au cauzat daune materiale substanțiale și multe pierderi de vieți omenești. 

zone inundatii risc boli infectioase ECDC

Astfel, ECDC a anunțat că în prezent dezvoltă o evaluare rapidă a riscului, pentru a determina care sunt riscurile de izbucnire a unor boli infecțioase în zonele afectate de inundații din țările din cadrul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat recent postat pe site-ul www.ecdc.europa.eu.

Chiar dacă activitățile de recuperare și de salvare de vieți omenești sunt în desfășurare, izbucnirea unor infecții cauzate de apa nepotabilă este posibilă, spun reprezentanții ECDC, iar oamenii din zonele afectate de distrugerea sistemelor de canalizare sunt la risc de transmitere directă sau indirectă a mai multor agenți patogeni gastrointestinali, în special infecțiile cauzate de E. coli, norovirus, rotavirus, Cryptosporidium, Giardia, Campylobacter, diferite tipuri de Salmonella enterica, Shigella și hepatita A.

Alte boli, cum ar fi leptospiroza și tetanosul pot, de asemenea, să apară mai frecvent în aceste zone geografice.

Pentru a reduce riscul de infecție transmisă pe calea apei nepotabile, ECDC recomandă respectarea următoarelor recomandări:

  • Beți doar apă curată, apă din surse sigure și consumați doar acele alimente care nu au intrat în contact cu apa rezultată din inundații sau cu suprafețele care au fost în contact cu apa rezultată din inundații.
  • Nu folosiți apa rezultată din inundații sau apa care a intrat în contact cu aceasta pentru igiena personală (nu vă spălați pe corp sau pe dinți cu aceasta).
  • Nu folosiți apa rezultată din inundații pentru a spăla vasele, pentru a spăla legumele sau fructele, pentru a prepara termic mâncarea sau pentru a prepara mâncarea bebelușilor.
  • Ascultați și urmați sfaturile oferite de autorități dacă și când apa de la robinet este sigură pentru a fi consumată.
  • Dacă aveți îndoieli, aruncați orice alimente sau apa care este posibil să fi intrat în contact cu apa rezultată din inundații.

„Riscurile unor boli prevenibile prin vaccinare, cum ar fi tetanosul sau hepatita A ar trebui evaluate și toți acei oameni fără schemă de vaccinare la zi ar trebui să primească o doză de rapel. Programele de vaccinare ar trebui să continue, pe cât posibil, prioritizând vaccinarea anti-COVID-19 a persoanelor vârstnice și a altor grupe de risc, cât și vaccinarea ROR”, mai precizează ECDC în același comunicat, atrăgând atenția și asupra vaccinului care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe