Newsflash
Internaționale

Dublu transplant pulmonar pentru COVID-19, realizat în premieră în SUA

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 19 2020
Dublu transplant pulmonar pentru COVID-19, realizat în premieră în SUA

Medicii din SUA au efectuat în premieră pe teritoriul acestei ţări un dublu transplant pulmonar, la o pacientă tânără infectată cu SARS-CoV-2, informează Washington Post.

Iniţiativa a fost determinată de cele similare din Asia și Europa. Pacienta, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost internată timp de șase săptămâni în secţia de terapie intensivă a spitalului Northwestern Memorial, necesitând ventilaţie invazivă și ECMO (extracorporeal membrane oxygenation).

În ciuda eforturilor medicilor, plămânii tinerei prezentau leziuni ireversibile, aceasta având nevoie de urgenţă, de efectuarea unui dublu transplant pulmonar.

Transplant pulmonar covid19 foto 1

„Suntem unul dintre primele sisteme de sănătate care au reușit să efectueze cu succes un transplant pulmonar la o pacientă care se recupera după COVID-19.

Vrem ca și alte centre de transplant să știe că, deși procedura este dificilă la astfel de pacienţi, ea poate fi efectuată în siguranţă, oferindu-le pacienţilor cu COVID-19, aflaţi în stadii terminale, o altă opţiune pentru supravieţuire”, a declarat dr. Ankit Bharat, șeful secţiei de chirurgie toracică și director al Programului de transplant de la Northwestern Medicine.

Medicii care au efectuat transplantul au specificat că pacienta trebuia să fie negativă pentru noul coronavirus înainte de a fi inclusă pe lista de transplant.

„Datorită abilităţii programului ECMO al Northwestern
Medicine, care sprijină pacienţii cu afecţiuni pulmonare cu risc vital pe termen lung, pacienta a beneficiat de timp suficient pentru a elimina virusul din organism, permiţându-se luarea în considerare a unui transplant”, a explicat dr. Beth Malsin, specialist în terapie intensivă la Northwestern Memorial Hospital.

China, pioniera intervenţiei

În urmă cu patru luni, la finalul lunii februarie, o echipă medicală din China a reușit să efectueze cu succes primul dublu transplant pulmonar din lume, la un pacient cu COVID-19, anunţa Global Times.

Intervenţia chirurgicală complexă, care a durat aproximativ cinci ore, a fost realizată de dr. Chen Jingyu, expert în domeniul transplantului pulmonar, director adjunct al Wuxi People’s Hospital, situat în provincia Jiangsu, din estul Chinei.

Transplant pulmonar covid19 foto 2Similar cazului din SUA, pacientul în vârstă de 59 de ani fusese infectat cu SARS-CoV-2, necesitând ventilaţie invazivă și ECMO. Deși, în urma intervenţiilor terapeutice, bolnavul a reușit să elimine virusul din organism, leziunile pulmonare erau ireversibile, fiind esenţială realizarea unui dublu transplant pulmonar.

„O asemenea intervenţie chirurgicală este foarte riscantă, iar personalul medical trebuie să realizeze operaţia într-o cameră cu presiune negativă, purtând echipament de protecţie pe toată durata intervenţiei, ceea ce este dificil, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic”, a declarat dr. Chen Jingyu.

Austria, prima din Europa

În luna mai, medicii de la Departamentul de chirurgie din cadrul MedUni Vienna/Vienna General Hospital au realizat primul dublu transplant pulmonar asociat COVID-19 de pe teritoriul Europei, la o pacientă cu insuficienţă respiratorie severă, potrivit CNN.

Intervenţia a fost efectuată de o echipă condusă de dr. Walter Klepetko, șeful Departamentului de chirurgie și al Secţiei de chirurgie toracică de la MedUni Vienna/Vienna General Hospital.

Transplant pulmonar covid19 foto 4

„Suntem foarte mulţumiţi de starea pacientei, având în vedere circumstanţele iniţiale extrem de dificile. (...) La numai câteva zile de la procedură, pacienta este bine, în curs de recuperare”, a conchis doctorul
Klepetko.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.nm.org/about-us/northwestern-medicine-newsroom/press-releases/2020/lung-transplant-performed-on-covid-19-patient-at-northwestern-medicine
2. https://www.washingtonpost.com/health/surgeons-perform-first-known-us-lung-transplant-for-covid-19-patient/2020/06/10/02a43dd6-ab62-11ea-a9d9-a81c1a491c52_story.html
3. https://www.globaltimes.cn/content/1181228.shtml
4. https://edition.cnn.com/world/live-news/coronavirus-pandemic-05-25-20 intl/h_89c1115205b3397219ee7579bf6eed66
5. https://www.meduniwien.ac.at/web/en/about-us/news/detailsite/2020/news-im-mai-2020/meduni-viennavienna-general-hospital-carries-out-europes-first-lung-transplant-on-coronavirus-patient/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe