Newsflash
Internaționale

Dozele mari de vitamina D nu au îmbunătățit starea pacienților cu COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 28 2021
Dozele mari de vitamina D nu au îmbunătățit starea pacienților cu COVID-19

Un studiu recent arată că în ciuda dozelor mari de vitamina D, starea de sănătate a pacienților cu forme moderate spre severe de COVID-19 nu s-a îmbunătățit.

Oamenii de știință spun că suplimentarea de vitamina D nu a redus durata internării în spital și nu a afectat proporția de pacienți care a necesitat îngrijiri la terapie intensivă, scrie Medical Xpress

studiu vitamina d3 covid-19

Poate o doză mare de vitamina D, administrată la internarea în spital, să îmbunătățească starea de sănătate a pacienților cu COVID-19 (cu forme moderate sau severe de boală)? Răspunsul la această întrebare este nu, potrivit unui studiu brazilian recent, publicat în „Journal of the American Medical Association” (JAMA). Articolul raportează detalii dintr-un studiu clinic controlat placebo, dublu orb, randomizat care a evaluat eficacitatea vitaminei D.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din São Paulo (FM-USP) au recrutat 240 de pacienți tratați la mai multe spitale în perioada iunie-august 2020.

Cercetătorii au decis să investigheze dacă o doză mare de vitamina D ar putea avea un efect protector în contextul unei infecții virale acute, reducând fie inflamația, fie încărcătura virală, a explicat Rosa Pereira, principalul investigator pentru acest proiect.

Voluntarii au fost împărțiți aleator în două grupuri: unui grup i s-a administrat vitamina D3 într-o singură doză de 200.000 de unități internaționale (IU) dizolvate într-o soluție de ulei de arahide; celuilalt grup i s-a administrat doar soluția de ulei de arahide.

Toți participanții au fost tratați conform protocolului standard pentru tratamentul bolii COVID-19, care include administrarea de medicamente antibiotice și antiinflamatoare. Principalul scop al studiului a fost ca cercetătorii să vadă dacă suplimentarea acută cu vitamina D3 ar putea influența durata internării în spital pentru acești pacienți, dar cercetătorii au vrut să afle dacă administrarea de vitamina D3 ar diminua riscurile internării pe secția de terapie intensivă, riscurile intubării și cele de deces. Nu a fost observată nicio diferență semnificativă între cele două grupuri cu privire la oricare dintre criteriile de mai sus.

„Până acum putem spune că nu există nicio indicație pentru a administra vitamina D la pacienții care vin la spital cu formă severă de COVID-19”, a spus Rosa Pereira.

Potrivit acesteia, studiul a fost conceput, dincolo de toate, pentru a evalua impactul asupra internării în spital și că este necesar un număr mai mare de voluntari pentru a obține o estimare acceptabilă din punct de vedere științific referitoare la efectul vitaminei D asupra mortalității.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe