Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Două treimi din ingredientele medicamentelor generice vin din Asia

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 8 octombrie 2020, ora 10:44

Aproape două treimi din substanţele active necesare pentru fabricarea medicamentelor generice sunt produse în Asia, arată un studiu recent.

Potrivit Agerpres, studiul este considerat cea mai recentă dovadă care subliniază dependenţa de importuri a industriei producătoare de medicamente din Europa.

Guvernele ţărilor europene au devenit foarte vocale la scurt timp după apariţia noului coronavirus, atunci când India, unul dintre cei mai mari producători de ingrediente pentru medicamente, a interzis exportul anumitor produse considerate importante în timpul pandemiei, cauzând îngrijorări legate de apariţia unor sincope în lanţurile de aprovizionare şi a unei penurii de medicamente.

medicamente
Sursă imagine: Pixabay

 

Deşi acele temeri s-au dovedit a fi în mare parte nefondate, miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană s-au angajat să crească producţia locală de medicamente pentru a-şi lua astfel măsuri de siguranţă în faţa riscurilor de apariţie a unor noi penurii.

„Un nou studiu realizat de grupul german de lobby în favoarea medicamentelor generice Pro Generika a analizat producţia globală aferentă unui grup de 565 de ingrediente farmaceutice active (API) şi a descoperit că 63% din certificatele de calitate, care le permit acestor substanţe să fie utilizate în produse medicinale, sunt deţinute de ţări din Asia, în creştere faţă de procentul de 31% înregistrat în anul 2000”, transmite sursa citată.

Reprezentanţii Pro Generika au precizat că presiunea preţurilor şi cerinţele de reglementare mai mici au dus la un transfer al producţiei de medicamente din Europa în Asia pe parcursul ultimelor două decenii

„Peste 80% din certificatele din Asia sunt deţinute de producători din India şi China, unde majoritatea fabricilor de medicamente sunt concentrate în doar câteva state federale şi provincii, au descoperit autorii noului studiu. Pentru mai mult de 50% din totalul API, există doar câţiva producători la nivel mondial”, informeză Agerpres.

Europa deţine 31% din totalul certificatelor pentru API, în scădere faţă de 59% în 2000, iar producătorii europeni - aflaţi în principal în Italia, Germania, Spania şi Franţa - se concentrează pe ingrediente cu volume mici de vânzări şi care presupun un proces de fabricaţie complex.

Etichete: medicamente generice Pro Generika ingrediente farmaceutice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.