Newsflash
Internaționale

Două noi tratamente anti-COVID, recomandate de OMS

de L. Budin - ian. 14 2022
Două noi tratamente anti-COVID, recomandate de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial două noi tratamente împotriva COVID-19. Recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ).

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide. Cele două nu sunt însă pentru toți pacienții, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

femeie-ati

Sotrovimab poate fi administrat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În privința baricitinib (denumire comercială Olumiant), OMS consideră că e cel mai potrivit în cazul „pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”, cărora trebuie să le fie administrat „în combinaţie cu corticosteroizi”, constatându-se „o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică”.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, o clasă de medicamente denumite „antagonişti ai interleukinei 6” (tocilizumab şi sarilumab) şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi pentru care se recomandă şi Ronapreve. „Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă”, nuanţează experţii OMS.

Cât priveşte baricitinib, acesta „are aceleaşi efecte ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

Atunci când amândouă sunt disponibile, alegerea tratamentului trebuie să se facă „în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor”, recomandă experţii OMS.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe