Newsflash
Internaționale

Diagnosticul imagistic în tumorile cardiace

de Dr. Diana Andronache - nov. 27 2020
Diagnosticul imagistic în tumorile cardiace

Activitatea metabolică a fomaţiunilor tumorale poate fi evaluată cu ajutorul investigaţiilor de imagistică moleculară, de tipul PET, ce utilizează Ffluorodeoxiglucoză.

poza 2Metabolismul celular se poate vizualiza cu ajutorul investigaţiilor de imagistică moleculară, de tipul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) ce utilizează Ffluorodeoxiglucoză (F-FDG). Astfel poate fi evaluată activitatea metabolică a fomaţiunilor tumorale.

Formaţiunile cardiace reprezintă o dilemă de diagnostic pentru medicii clinicieni, deoarece diferenţierea dintre leziunile benigne și cele maligne este adesea o provocare. Clasificarea acestor formaţiuni poate fi făcută astfel: tumori benigne primare, tumori maligne primare, tumori maligne secundare și pseudotumori.

O evaluare adecvată a gradului de extindere este esenţială în vederea abordării strategiilor terapeutice optime. Abordarea integrată a tehnicilor de imagistică multimodală neinvazivă este utilă pentru evaluarea și diagnosticarea acestor formaţiuni, deoarece în unele cazuri biopsia nu poate fi efectuată sau poate fi neconcludentă.

Ecocardiografia reprezintă examinarea imagistică de primă linie datorită avantajelor sale multiple, însă nu permite o evaluare globală a structurilor cardiace și extracardiace. Tomografia computerizată cardiacă și rezonanţa magnetică pot oferi informaţii anatomice suplimentare, însă nici acestea nu pot diferenţia întotdeauna formaţiunile cardiace maligne de cele benigne.

Informaţii suplimentare valoroase

În revista Journal of the American College of Cardiology a fost publicat un studiu* prospectiv care a evaluat acurateţea diagnosticării formaţiunilor cardiace prin examinare imagistică tip CT și F-FDG PET-CT. Cohorta de studiu a fost alcătuită din 60 de pacienţi.

Confirmarea diagnosticului a fost efectuată prin examen histopatologic, fiind identificaţi 20 de pacienţi cu formaţiuni tumorale benigne și 40 de pacienţi cu formaţiuni tumorale maligne.

Au fost utilizaţi ca markeri de diagnostic opt caracteristici morfologice la examinarea CT, valoarea standardizată a absorbţiei, volumul formaţiunii tumorale și glicoliza totală a leziunii prin F-FDG PET.

S-a observat că marginile tumorale neregulate, invazia tumorală, prezenţa revărsatului pericardic, consistenţa solidă, diametrul tumoral crescut și captarea crescută a substanţei de contrast au fost puternic
asociate cu existenţa unui proces tumoral malign. Coexistenţa a cel puţin cinci caracteristici identificate prin examinare CT orientează diagnosticul către o formaţiune malignă.

În cazul pacienţilor cu diagnostic incert în urma examinării CT (doar trei sau patru caracteristici identificate), au fost obţinute informaţii suplimentare prin F-FDG PET-CT. Gradul de absorbţie a F-FDG ajută la diferenţierea proceselor tumorale benigne de cele maligne, în cazul existenţei celulelor neoplazice fiind identificată o absorbţie crescută.

Sunt necesare studii prospective suplimentare pentru a confirma aceste observaţii, însă abordarea neinvazivă poate avea implicaţii terapeutice și prognostice importante.


Notă autor:

*https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jcmg.2020.03.021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe