Newsflash
Internaționale

Diagnosticul cancerului pancreatic cu ajutorul nematodelor

de Dr. Diana Andronache - oct. 29 2021
Diagnosticul cancerului pancreatic cu ajutorul nematodelor

Un nou studiu sugerează că nematodele pot identifica neoplasmul pancreatic în stadii incipiente.

p3Cercetările arată că C. elegans (Caenorhabditis elegans) sunt atrași de mirosul anumitor substanţe chimice, fenomen cunoscut sub numele de chemotaxie.

Oamenii de știinţă au observat că C. elegans au fost semnificativ mai atrași de pacienţii cu cancer pancreatic în stadiu incipient (0 sau IA), comparativ cu grupul participanţilor sănătoși.

Adenocarcinomul pancreatic ductal, una dintre cele mai agresive forme de neoplazie, este caracterizat mai ales prin rata înaltă de invazie și rezistenţă la principiile terapeutice convenţionale de tip radio-chimioterapie.

În prezent există însă puţini markeri de diagnostic pentru identificarea precoce a adenocarcinomului ductal pancreatic.

În studiul actual, cercetătorii au expus C. elegans la proba de urină a pacienţilor cu neoplasm pancreatic, în diferite stadii de evoluţie, înainte și după rezecţia chirurgicală.

Prin utilizarea unui test care durează 30 de minute și a 50-100 de nematode per test, s-a demonstrat gradul crescut de chemotaxie al C. elegans faţă de proba de urină recoltată preoperator, comparativ cu cea recoltată postoperator.

Sunt necesare studii suplimentare pentru validarea acestei strategii de diagnostic. De-a lungul timpului au fost însă descoperite metode similare – câini antrenaţi care pot detecta compuși organici volatili, inclusiv biomarkeri ai anumitor tipuri de cancer în urină sau în respiraţia pacienţilor cu patologie neoplazică.

Citiți și: Ochiul leneș și terapia digitală

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/961423

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe