Newsflash
Internaționale

Detectarea infecției cu SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor, extrem de eficientă

de Florentina Ionescu - apr. 21 2022
Detectarea infecției cu SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor, extrem de eficientă

Un studiu publicat în luna martie a acestui an arată cât de precisă poate fi detectarea neinvazivă a infecției cu SARS-CoV-2 cu ajutorul simțului olfactiv al câinilor.

De-a lungul anilor de pandemie de COVID-19, testarea persoanelor a rămas în continuare o acțiune esențială în ceea ce privește diagnosticul. O abordare la testarea rapidă este ca cercetătorii să ia în considerare simțul olfactiv al câinilor antrenați să detecteze COVID-19. Despre astfel de câini (antrenați la un centru chinologic din Sibiu) puteți citi un material publicat în martie 2021 în Viața Medicală

studiu caini covid detectare sars cov 2 simt olfactiv canin
Fotografie creată de Lum3n, de la Pexels

Studiul prospectiv de cohortă publicat în medRxiv arată că s-a efectuat o cercetare amplă în două centre de testare COVID-19. Au fost colectate simultan probe de salivă, de transpirație, cât și probe de tip exsudat nazofaringian.

În etapa următoare a fost evaluată acuratețea detectării noninvazive a infecției cu SARS-CoV-2 prin intermediul simțului olfactiv al câinilor în comparație cu testarea RT-PCR din probe de tip exsudat nazofaringian ca standard de referință, testarea RT-PCR a salivei și testele antigen cu probe nazofaringiene.

Studiul a inclus 335 de adulții testați în ambulatoriu, dintre care 143 erau simptomatici, iar 192 erau asimptomatici. În total, 109 din cei 335 de participanți incluși au fost testați pozitiv la testul PCR cu exsudat nazofaringian, atât simptomatici, cât și asimptomatici.

Sensibilitatea detecției câinilor a fost de 97% și a atins chiar 100% în cazul persoanelor asimptomatice, în comparație cu testul RT-PCR al probelor de tip exsudat nazofaringian. Sursa citată arată că specificitatea a fost de 91%, atingând chiar 94% pentru persoanele asimptomatice.

Sensibilitatea detectării COVID-19 de către câinii special antrenați în acest sens a fost mai mare decât cea a testării antigen cu probe de tip exsudat nazofaringian.

Concluzia trasă de cercetători a fost că „detectarea noninvazivă a infecției cu SARS-CoV-2 prin intermediul simțului olfactiv canin ar putea fi o alternativă la testarea RT-PCR cu probe de tip exsudat nazofaringian când este necesar, pentru a obține rezultate foarte repede, conform acelorași indicații ca testele antigenice în contextul screeningului efectuat pe mase” mari de oameni. Mai multe detalii despre acest studiu găsiți pe www.medrxiv.org.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe