Newsflash
Internaționale

Descoperire: proteină obscură implicată în cancerul mamar avansat

de Florentina Ionescu - mai 27 2020
Descoperire: proteină obscură implicată în cancerul mamar avansat

Oamenii de știință australieni au făcut o descoperire importantă: au identificat modul în care o proteină obscură determină dezvoltarea cancerului de sân și face ca tumorile să crească mai repede.

Valorile crescute ale unei proteine numite Creld2 au fost asociate cu cele mai agresive tipuri de cancer de sân, cu rate de supraviețuire reduse, potrivit profesorului Michael Samuel, citat de medicalxpress.com. Acesta este cercetător senior în cadrul Centrului pentru Biologia Cancerului (Centre for Cancer Biology) și el a fost cel care a supervizat această cercetare împreună cu colega sa, dr. Marina Kochetkova. 

proteina cancer mamar avansat descoperire

Într-o lucrare publicată recent în „Nature Cell Biology”, cercetătorii au descris modul în care cancerele mamare agresive produc proteina Creld2, care „deturnează” celulele sănătoase pentru a încuraja progresul tumorilor.

„Oamenii de știință știau de această proteină de ceva timp, dar nu a fost bine studiată și până acum nu am înțeles rolul pe care îl joacă în cancerul mamar. Creld2 pare să determine celulele normale, sănătoase, din preajma tumorii să se comporte anormal, făcându-le deci să ajute tumorile să crească”, a declarat profesorul Michael Samuel.

Echipa sa de la Centrul pentru Biologia Cancerului lucrează acum la descoperirea unor terapii care să distrugă sau să blocheze proteina Creld2, cu scopul de a stopa creșterea tumorilor mamare și răspândirea lor în organism.

La niveluri mari, Creld2 se găsește și în cancerele renale, în cancerele de piele non-melanom și în carcinoamele invazive cu celule scoamoase.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe