Newsflash
Internaționale

Descoperire crucială în lupta contra cancerului de prostată

de L. Budin - iul. 5 2022
Descoperire crucială în lupta contra cancerului de prostată

O echipă internațională de cercetare a descoperit de ce terapiile hormonale nu funcționează întotdeauna în cazul pacienților cu cancer de prostată.

În cancerul de prostată, dezvoltarea afecțiunii este caracterizată printr-o supraproducție de hormoni androgeni. O modalitate de încetini evoluția bolii constă în a scădea această concentrație, prin terapii hormonale. Metoda funcționează la anumiți pacienți -  însă la alții, nu. Sunt cazuri când celulele canceroase rezistă terapiei. 

mostre-sange-cancer

O echipă internațională a făcut o cercetare, sub auspiciile Netherlands Cancer Institute, iar rezultatele aduc o nouă perspectivă în lupta împotriva acestui tip de cancer, arată publicația Slate.fr.

Specialiștii au dezvăluit, în revista Cancer Discovery, „o soluție potențială, neașteptată”, care nu are drept scop principal să combată cancerul ci, mai degrabă, să țintească „proteinele care reglementează ritmul circadian al unei celule” – aceste proteine acționând ca un soi de orologiu intern.

Cercetătorii au descoperit că o clasă de proteine, care controlează ritmul circadian, ar putea atenua efectele tratamentului hormonal.

Celulele canceroase ale prostatei nu mai au ritm circadian. Or, proteinele (...) dobândesc o nouă funcție în celulele tumorale, pe durata terapiei hormonale: ele mențin aceste celule canceroase în viață, în ciuda tratamentului”, a comentat Wilbert Zwart, unul dintre autorii cercetătorii. 

S-a prelevat țesut de la 56 de pacienți cu cancer de prostată în fază avansată, care primiseră, preț de 3 luni, tratament hormonal. Oamenii de știință au observat că „genele care mențin celulele tumorale în viață erau brusc controlate de o proteină care reglementează, în mod normal, orologiul circadian”, a explicat Simon Linder, din echipa internațională de cercetare.

Specialiștii vor lucra în strânsă colaborare cu institutul olandez, pentru a găsi strategiile care pot bloca acest proces, inclusiv prin readaptarea unor medicamente – ceea ce ar putea duce la creșterea eficacității terapiei hormonale.

Evenimente dedicate specialiștilor din oncologie, organizate la Cluj-Napoca

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe