Newsflash
Internaționale

Decese în urma vaccinării: Moderna și Takeda anunță o anchetă urgentă

de L. Budin - aug. 30 2021
Decese în urma vaccinării: Moderna și Takeda anunță o anchetă urgentă

Grupul farmaceutic nipon Takeda și compania Moderna au fost notificate, pe 28 august, cu privire la decesele a doi japonezi care au primit recent vaccinul COVID-19 de la Moderna. O investigație se va face în acest caz.

Cele două laboratoare arată că, în acest moment, nu există nicio dovadă că decesele ar fi fost cauzate de serul inoculat sub formă de injecție intramusculară și că se va efectua o investigație.

ajutoare-vaccin

Acesta este un eveniment tragic, iar pierderea de vieți omenești este un lucru pe care îl luăm foarte în serios. Oferim cele mai sincere condoleanțe familiilor și apropiaților acestora”, se arată într-o declarație comună Moderna și Takeda.

Takeda, distribuitorul autorizat al serurilor respective, și Moderna, producătorul, lucrează cu Ministerul Sănătății, Muncii și Asistenței Sociale (MHLW) din Japonia, pentru a investiga cele două decese.

Ancheta se desfășoară cu cea mai mare urgență, transparență și integritate și este de cea mai mare prioritate. Takeda și Moderna vor informa publicul pe măsură ce vor afla mai multe”, se arată în comunicat.

Pe 26 august, Takeda a anunțat decizia de a suspenda utilizarea a trei loturi de vaccin COVID-19 Moderna în Japonia, în conformitate cu MHLW, în urma rapoartelor primite de la centrele de vaccinare cu privire la o substanță străină găsită în flacoane. Flacoanele ce fac obiectul reclamațiilor au fost identificate ca fiind parte dintr-un lot specific dar, ca masură suplimentară de precauție, a fost suspendat un total de trei loturi fabricat în aceeași serie.

Până în prezent, nu avem plângeri privind calitatea produselor din lotul de vaccinuri administrate celor două persoane”, se mai arată în comunicat.  

Cele două companii știu despre existența unor rapoarte neoficiale, care au furnizat indicații privind tipul de particule din flacoane.

Aceste rapoarte sunt neconcludente și este important să ne bazăm pe o investigație formală înainte de a determina natura precisă a particulei. Moderna este în curs de desfășurare a acestei investigații, iar flacoanele au fost trimise la un laborator calificat pentru analiză”, se arată în comunicat.

Constatările inițiale vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare.

 Până în prezent, peste 200 de milioane de doze de vaccin Moderna COVID-19 au fost administrate la peste 110 milioane de persoane din 45 de țări, reprezentând o componentă critică a luptei noastre globale împotriva COVID-19”, se mai arată în document. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe