Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

De ce virusurile transmise de la lilieci la om sunt atât de periculoase

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 17 februarie 2020, ora 13:16

Epidemia de infecții cu noul coronavirus ridică în prezent foarte multe întrebări în mintea oamenilor de știință, una dintre ele fiind de ce sunt atât de periculoase virusurile transmise de la lilieci.yr

Experții spun că nu este o coincidență faptul că unele dintre cele mai periculoase epidemii de boli infecțioase din ultimii ani (SARS, MERS, Ebola și cel mai probabil nou-desoperitul corona virus din China) își au originea în organismul liliecilor. 

lilieci copac virus studiu

Cercetătorii au găsit un răspuns la o întrebare care i-a măcinat în ultimii ani. Potrivit unui studiu de la University of California, Berkeley, răspunsul imun feroce al al liliecilor în fața virusurilor ar putea determina virusurile să se multiplice mai repede, astfel încât atunci când un astfel de virus pătrunde în organismul mamiferelor cu sistem imun nu foarte puternic, cum ar fi oamenii, virusul provoacă mari pagube, poate chiar decesul, scrie phys.org.

Explicația la nivel celular

Unii lilieci, spun specialiștii, au un sistem imun care este conceput să depășească barierele în ceea ce priveșe apărarea virusurilor. Infecția virală în cazul acestor lilieci duce la un răspuns schimbat, care închide virusul în afara celulelor. Deși acest mecanism poate proteja liliecii, ajutându-i să nu se infecteze, el încurajează aceste virusuri să se reproducă mult mai rapid în înteriorul gazdei înainte ca zidul de apărare să poată fi urcat și depășit.

Din acest motiv, spun oamenii de știință, liliecii sunt un rezervor rapid de virusuri care au un mecanism de reproducere rapidă și de virusuri care se transmit extrem de ușor. În unele cazuri, organismul liliecilor poate tolera virusurile de acest gen. Însă când virusurile liliecilor sunt transmise apoi la animale cărora le lipsește un sistem imunitar cu răspuns rapid, atunci virusurile copleșesc rapid noua gazdă.

Cercetătorii subliniază că prin perturbarea habitatului natural al liliecilor, animalele sunt stresate și din acest motiv, ele transmit și mai multe virusuri prin intermediul salivei, urinei și fecalelor, iar acestea pot infecta alte animale.

„Concluzia pe care trebuie să o reținem este că liliecii sunt deosebit de speciali când vine vorba de a fi gazdele unor virusuri. Nu este deloc aleator faptul că multe dintre aceste virusuri provin de la lilieci. Aceste animale nu sunt atât de înrudite cu oamenii, așa că nu ne așteptăm ca liliecii să găzduiască multe virusuri umane. Dar această cercetare demonstrează cum sistemul imunitar al liliecilor ar putea să determine agresivitatea virusurilor care rezultă din această situație”, a explicat Mike Boots, profesor de biologie integrativă din cadrul UC Berkeley.

Oamenii de știință implicați în acest studiu spun că este extrem de important să înțelegem traiectoria unei infecții pentru a putea prezice urgența situației și gradul de răspândire și de transmitere când vorbim de virusuri.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: coronarovirus inactivare virus Virus lilieci liliac raspuns imun sistem imun sistem imunitar Alergologie și imunologie clinică Epidemiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.