Newsflash
Internaționale

De ce sunt obezii mai predispuși la COVID-19?

de Dorina Novac - apr. 21 2020
De ce sunt obezii mai predispuși la COVID-19?

Persoanele obeze sunt mai predispuse să sufere complicații severe sau să moară din cauza noului coronavirus, potrivit cercetătorilor din Emiratele Arabe Unite și din Canada.

Un studiu publicat de  BioRxiv arată că obezitatea crește riscul de a face infecție cu coronavirus  severă. Astfel, oamenii de știință sugerează că obezitatea influențează producerea de receptori pe care coronavirusul îi folosește pentru a intra în celulele pulmonare, scrie agenția de presă RIA Novosti.

persoane obeze

Mai mult, potrivit acestora, în cazul persoanelor supraponderale riscul ar putea fi chiar mai semnificativ decât la cele care suferă de boli cardiace sau pulmonare preexistente.

„Am efectuat experimente și am comparat opt ​​șoareci cu greutatea normală și opt șoareci obezi. Rezultatele au arătat că nivelul producției de proteine ​​ACE 2 a fost semnificativ mai mare la șoarecii obezi, iar aceste modificări s-au manifestat în principal în țesutul pulmonar. Acest lucru explică de ce obezitatea crește riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19”, se arată în raportul publicat.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că infecția cu SARS-CoV-2 și obezitatea au căi comune de dezvoltare, asociate cu reglarea metabolismului lipidelor. Astfel, cercetătorii au decis să efectueze o analiză pentru a evalua relația dintre o susceptibilitate mai mare la virus și faptul că persoana este supraponderală.

Studiul mai arătat că excesul de greutate a crescut activitatea genei ACE2, care este responsabilă pentru producerea receptorilor pe care SARS-CoV-2 îi folosește pentru a pătrunde în celule.

În plus, virusul a avut un efect semnificativ asupra genelor asociate cu leptina (hormon produs, în special, în celulele adipoase din organism, ce joacă un rol important pentru senzația de foame), a căror activitate este afectată de dezvoltarea obezității.

Mai mult, cercetătorii sugerează că o dezvoltare similară a COVID-19 poate fi observată și la diabetici și la persoanele cu colesterol ridicat în organism.

S-ar putea să te intereseze și:

Obezitatea, posibil factor de risc major pentru cazurile grave de COVID-19


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe