Newsflash
Internaționale

Cum să te ferești de COVID când faci sex

de Florentina Ionescu - aug. 3 2020
Cum să te ferești de COVID când faci sex

Autoritățile din New York au publicat recent un protocol cu recomandări menite să limiteze răspândirea COVID-19 în rândul cetățenilor. Recomandările sunt axate pe viața sexuală a newyorkezilor, în contexul pandemiei de COVID-19.

În introducerea protocolului de pe site-ul oficial al orașului New York (The Official Website of the City of New York) se subliniază că „Sexul este o parte normală a vieții și ar trebui să fie întotdeauna făcut cu consimțământul tuturor celor implicați”.

Autoritățile americane explică și faptul că documentul oferă strategii menite să reducă riscul de răspândire a COVID-19 în timpul partidelor de sex. Ele pun accentul pe adoptarea strategiilor care reduc acest risc atât pentru persoana care face sex, cât și pentru partenerii săi și pentru comunitate.

sex-pandemie-protocol-autoritati-new-york

În documentul de trei pagini sunt oferite informații despre modalitatea de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

„Virusul se răspândește prin particulele din saliva, mucus sau prin respirația persoanelor cu COVID-19, chiar și de la persoanele care nu prezintă simptome”, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește legătura dintre viața sexuală și riscul de a contracta COVID-19, autoritățile din New York explică faptul că „virusul a fost găsit în sperma și în fecalele persoanelor cu COVID-19”. În plus, se precizează că încă nu se știe dacă COVID-19 se poate răspândi prin sexul anal ori sexul pe cale vaginală.

„Știm că alte coronavirusuri nu se răspândesc cu ușurință pe cale sexuală. Asta înseamnă că sexul nu este o cale frecventă prin care COVID-19 se transmite”.

Alte recomandări pentru a limita răspândirea COVID-19 sau infectarea cu SARS-CoV-2

În protocolul elaborat de americani sunt prezentate câteva strategii care ajută la limitarea răspândirii COVID-19:

  • Fă sex doar cu persoanele apropiate.
  • Tu ești cel mai sigur partener pentru sex. Masturbarea nu va transmite COVID-19, mai ales dacă te speli pe mâini cu apă și săpun timp de el puțin 20 de secunde înainte și după sex.
  • Următorul cel mai sigur partener pentru sex este cineva cu care locuiești. Contactul apropiat – inclusiv în timpul sexului – cu un număr mic de persoane ajută la prevenirea răspândirii COVID-19.
  • Ar trebui să limitezi contactul apropiat – inclusiv sexul – cu orice persoană din afara gospodăriei tale.
  • Dacă faci sex cu persoane din afara gospodăriei tale, este bine să ai cât mai puțini parteneri și să alegi parteneri în care ai încredere. (...) Întreabă-o despre COVID-19 înainte de a face sex. Au simptome sau avut simptome în ultimmele 14 zile? (...) Au fost diagnosticați cu COVID-19 printr-un test de salivă ori un test pe bază de exsudat nazal?

Recomandări de care să se țină cont în timpul sexului

În același protocol sunt oferite recomandări pentru cei care se implică în partide de sex cu mai mulți parteneri în același timp. Sunt prezentate câteva trucuri pentru a reduce riscul de a contracta sau de a răspândi COVID-19:

  • Limitează numărul de persoane de pe lista ta de invitați.
  • Optează pentru un partener de sex consecvent.
  • Alege spații mai mari, mai deschise și mai bine ventilate.
  • Poartă o mască ce îți acoperă fața, evită săruturile și nu îți atinge ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
  • Ia cu tine un gel dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool. (...)
  • Spălatul înainte și după sex este mai important ca niciodată. Spală-ți mâinile cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Spală jucăriile sexuale cu săpun și apă caldă. Dezinfectează tastaturile și ecranele tactile pe care le folosești împreună cu alte persoane.

Documentul poate fi consultat la această adresă.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe