Newsflash
Internaționale

Cum reducem riscul de îmbolnăvire când ne atingem prea des fața

de Florentina Ionescu - mar. 10 2020
Cum reducem riscul de îmbolnăvire când ne atingem prea des fața

Un studiu de peste hotare a sugerat că acest obicei – atinsul feței – ne ajută să reducem stresul și disconfortul. Însă ce facem atunci când există un risc mare de îmbolnăvire, tocmai din cauza faptului că ne atingem fața prea des, uneori chiar fără să ne dăm seama?

Există, totuși, anumite moduri prin care ne putem atinge fața fără a ne supune unor riscuri, iar specialiștii în boli infecțioase spun că dacă nu putem stopa acest obicei, nu este chiar un capăt de țară. Potrivit CNN.com, care citează un studiu pe această temă, există câteva modalități prin care ne putem reduce riscul de infecții de pe urma faptului că ne atingem involuntar fața. 

atingere fata virus

În primul rând, trebuie să fim conștienți de acest obicei, pentru că și acest lucru ne ajută atunci când vrem să evităm să atingem prea des fața. Este important, spun specialiștii, să identificăm anumiți factori declanșatori, cum ar fi rinoreea (secrețiile nazale) sau nevoia subită de a strănuta. În aceste cazuri, cel mai de folos ar fi să avem un șervețel de unică folosință la îndemână. Este mai bine să folosim, deci, șervețelul pentru a ne atinge fața și să nu folosim mâinile.

Totodată, experții ne sfătuiesc să ne spălăm mâinile cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde. Dacă nu avem apă la îndemână (de pildă, atunci când suntem într-un loc și nu avem acces la baie cu apă curentă), putem folosi un gel dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (concentrația de alcool trebuie să fie de cel puțin 60%).

Apa și săpunul, însă, sunt deosebit de importante (și preferate de experți), mai ales dacă mâinile sunt vizibil murdare și în special după folosirea toaletei, după ce ne-am suflat nasul, după ce am tușit sau după ce am strănutat.

Totodată, este bine să avem în vedere și toate acele lucruri (surse de microbi) pe care le atingem întreaga zi: telefoanele mobile, cheile de la mașină, mânerele ușilor și butoanele lifturilor. De ce este important să ținem cont și de obiectele pe care le atingem? Pentru că putem transfera bacteriile, virusurile și alergenii de pe acele obiecte direct pe corp, prin intermediul membranelor mucoase din nas, din gură și din ochi. Pe de altă parte, microorganismele pot pătrunde în corp și printr-o tăietură sau zgârietură de pe față sau de pe gât despre care nu știm că există. 

Studenții de la Medicină își ating fața de 23 de ori într-o oră

Studiul citat de cei de la CNN spune că atingerea feței este un obicei frecvent întâlnit, care are implicații în ceea ce privește igiena mâinilor.

Acest studiu observațional a vizat comportamentul studenților de la Medicină, din cadrul University of New South Wales. Comportamentul tinerilor (de câte ori și-au atins aceștia fața) a fost observat prin intermediul înregistrărilor video. Rezultatele au arătat că, în medie, fiecare dintre cei 26 de studenți observați de oamenii de știință și-au atins fața de 23 de ori într-o oră.

Dintre toate aceste atingeri ale feței, 44% au implicat contactul cu o membrană mucoasă, pe când 56% dintre contactele cu fața au implicat zonele care nu sunt mucoase. Totodată, studiul arată că dintre membranele mucoase atinse de studenții, 36% au implicat gura, 31% au implicat nasul, 27% au implicat ochii, iar 6% au reprezentat o combinație între aceste zone ale feței.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe