Newsflash
Internaționale

Cum îi ajută realitatea virtuală pe medicii anesteziști

de Florentina Ionescu - dec. 21 2021
Cum îi ajută realitatea virtuală pe medicii anesteziști

Specialiștii arată că imprimantele 3D și realitatea virtuală sunt două instrumente care îi ajută pe medicii anesteziști să se pregătească pentru intervențiile chirurgicale.

O cercetare nouă prezentată la „Euroanaesthesia”, întâlnirea anuală a Societății Europene de Anesteziologie și Terapie Intensivă (European Society of Anaesthesiology and Intensive Care - ESAIC), care anul acesta a avut loc în mediul online, sugerează că utilizarea imprimantelor 3 D și a realității virtuale pot îmbunătăți îngrijirea pacientului și pot reduce stresul medicului anestezist și, în același timp, pot reduce uzua echipamentelor, scrie medicalxpress.com. 

imprimanta 3d
Sursa foto: Pixabay

 

O echipă de specialiști în anestezie, de la un centru medical din Israel (Tel Aviv Sourasky Medical Center) a făcut un raport despre folosirea tehnologiei de imprimare 3D pentru pregătirea medicilor pentru intervențiile chirurgicale în cazul a 20 e pacienți, inclusiv în cazul unui făt de 35 de săptămâni a cărui mamă necesita operație de cezariană, precum și o femeie în vârstă de 83 de ani care avea nevoie de o operație pe cord deschis.

Majoritatea cazurilor incluse în studiu erau ale unor copii care au fost supuși unor proceduri chirurgicale la plămâni, dar tehnologia 3D a fost folosită și pentru a crea planuri personalizate pentru pacienții cu mase mediastinale de dimensiuni mari în piept care pot afecta inima și plămânii, inclusiv la o femeie însărcinată.

„Folosind scanările cu ajutorul imagisticii medicale, echipa noastră de anesteziști a putut să imprime modele cu o precizie foarte mare ale căilor respiratorii ale pacientului, pe care urmau să se facă planurile și să se aplice procedurile. Acest lucru este deosebit de important în cazul copiilor, deoarece ei sunt mai mici și la fel este și marja noastră de eroare. Faptul că putem vedea, ține în mână și roti o replică precisă a căilor respiratorii ale pacientului ne oferă un nou unghi cu privire la cazul acestora, ne oferă informații despre cel mai indicat echipament pentru căile respiratorii care ar putea fi invizibil în anumite situații”, a explicat dr. Ruth Shaylor, autorul principal al acestui raport.

Un model 3D poate fi realizat în 30 de minute, iar o singură structură imprimată poate fi creată în 3-4 ore pe imprimantele 3D de nivel mai redus. Deși tehnologia este folosită la scară largă în alte specialități medicale, cum ar fi chirurgia ortopedică, cardiologia pediatrică și medicina dentară, folosirea imprimantelor 3D și a realității virtuale în anestezie a fost folosită, în principal, pentru educația studenților și pentru pregătirea specialiștilor.

În 2019, departamentul de anestezie din cadrul Tel Aviv Medical Center a început să folosească din ce în ce mai des imprimantele 3D și modelele realizate cu ajutorul realității virtuale pentru a evalua pacienții înainte de intervenția chirurgicală care aveau căile respiratorii dificil de tratat, din cauza îngustării lor sau din cauza maselor mediastinale mari, precum și pentru acei copii care necesitau ventilația unui singur plămân, astfel încât operația să poată fi efectuată pe celălalt plămân.

Medicii de la centrul medical din Israel au descoperit că, în general, tehnologia imprimării 3D a avut beneficii în cazul pacienților studiați. Rezultatele au arătat că, atunci când a fost folosită imprimanta 3D, planul căilor respiratorii practicat pe un model a ajuns să fie planul final al căilo aeriene în cazul a 13 din 15 pacienți. Acest lucru a redus riscul de eroare în timpul intervenției chirurgicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe