Newsflash
Internaționale

Cum este afectat creierul de virusul SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - iul. 9 2020
Cum este afectat creierul de virusul SARS-CoV-2

La șase luni de la debutul pandemiei de COVID-19, oamenii de știință continuă să afle efectele acestei boli asupra organismului uman și asupra creierului.

Există în prezent rapoarte noi și foarte detaliate despre afecțiunile de la nivelul creierului care apar la persoanele cu forme relativ ușoare ale acestei boli, în cazul pacienților în stare critică și în cazul celor care se află în recuperare, scrie medicalxpress.com.

creier afectare covid19

Un lucru important pe care l-au observat oamenii de știimță este acela că severitatea COVID-19 la nivel pulmonar nu este corelată întotdeauna cu severitatea afectării creierului. Cu alte cuvinte, potrivit sursei citate, dacă afectarea plămânilor este minoră, asta nu înseamnă că pacientul este protejat de complicații severe.

La nivelul creierului și nervilor, virusul SARS-CoV-2 pare să aibă patru seturi principale de efecte, amintește sursa citată:

  1. O stare de confuzie sau delir ori encefalopatie, uneori însoțită de psihoză și de tulburări ale memoriei.
  2. Inflamația creierului (encefalită). Aceasta include o formă de leziuni inflamatorii (encefalomielită acută diseminată) și efectele unui nivel scăzut de oxigen în creier.
  3. Cheaguri de sânge, care pot duce la accidente vasculare cerebrale, inclusiv la pacienții tineri.
  4. Potențiale daune la nivelul nervilor din corp, ceea ce provoacă durere și amorțeală.

Până în prezent, spun specialiștii, tiparul acestor efecte pare a fi similar la pacienții din întreaga lume. Unele dintre aceste boli și complicații sunt fatale, iar pentru pacienții cu COVID-19 care supraviețuiesc, multe afectări vor avea consecințe pe termen lung.

Inflamație în unele zone din creier

Într-un studiu amintit de sursa citată, au existat anumite tipare care au inclus semne ale inflamației și multe mici zone de hemoragie, adesea întâlnite în cele mai profunde părți ale creierului.

Aceste semne ar putea reprezenta o profundă lipsă a oxigenului în interiorul creierului, așadar prea puțin oxigen ajunge la creierul unora dintre pacienții cu COVID-19.

Din păcate, investigațiile imagistice făcute la nivelul creierului și studiile realizate postmortem la pacienții care au murit de pe urma COVID-19 sunt limitate în prezent.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe