Newsflash
Internaționale

Criză de antibiotice și de antivirale

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 2 2022
Criză de antibiotice și de antivirale

Lipsa unor medicamente-cheie utilizate în tratamentul gripei, al altor viroze ori al infecţiilor auriculare la copii determină dificultăţi în contextul sezonului gripal din SUA de anul acesta.

internat2okAutorităţile americane au anunţat că există probleme privind stocurile de antibiotice pentru copii și de Tamiflu pentru copii și pentru adulţi.
Alt produs care se găsește foarte greu este albuterolul, a anunţat Societatea Americană a Farmaciștilor din Sistemul de Sănătate (American Society of Health-System Pharmacists).

Oricine poate raporta medicamente care lipsesc, iar farmaciștii de la Universitatea din Utah verifică informaţiile cu producătorii de medicamente. Cauza acestor deficite pare a nu ţine de producători, ci de o cerere mult mai mare decât de obicei pentru aceste medicamente.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), peste jumătate din statele americane au înregistrat un număr crescut sau foarte crescut de infecţii respiratorii. Majoritatea sunt reprezentate de gripă, sezonul debutând mai devreme și mai puternic anul acesta.

O altă sursă care a crescut amploarea infecţiilor respiratorii este virusul sinciţial respirator. În SUA, unul din cinci teste pentru virusul sinciţial respirator este pozitiv, o rată mult mai mare comparativ cu anul trecut.

Aproximativ opt persoane din 100.000 au fost spitalizate pentru gripă în sezonul acesta, rate specifice de obicei lunilor decembrie sau ianuarie. Reţetele pentru Tamiflu au fost de zece ori mai multe faţă de anii precedenţi. Antibiotice precum amoxicilina sau combinaţia amoxicilină/clavulanat sunt de asemenea greu de găsit.

Motivul cererii crescute nu este cunoscut deocamdată. Este posibil ca aceste medicamente să fi fost prescrise necorespunzător, pentru infecţii virale, în contextul în care unele viroze, precum gripa, pot lăsa corpul mai vulnerabil în faţa bacteriilor. Deficitul se înregistrează în rândul preparatelor de tip suspensie, cele sub formă de comprimate regăsindu-se în stocuri suficiente.

Citiți și: Epidemie de rujeolă în India


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/11/22/health/drug-shortages-tamiflu-amoxicillin-albuterol

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe