Newsflash
Internaționale

COVID-19: tehnică nouă, prin care se extrag mai multe doze de vaccin

de L. Budin - apr. 7 2021
COVID-19: tehnică nouă, prin care se extrag mai multe doze de vaccin

Asistenta finlandeză Sari Roos a inventat o tehnică nouă, care permite extragerea mai multor doze din flacoanele de vaccinuri anti-COVID-19 – iar asta ajută la imunizarea unui număr mai mare de persoane.

Tehnica bazată pe bule de aer face posibilă extragerea celei de-a şaptea doze din flacoanele de vaccin Pfizer-BioNTech - cu una mai mult decât cele şase doze care pot fi extrase, în mod normal, cu ajutorul unor ace şi seringi speciale, arată agenția Reuters, preluată de Agerpres.

vaccinare_finlanda

Acele şi seringile speciale nu sunt disponibile în cantităţi suficiente la nivel global. De aceea noua tehnică inventată de Sari Roos - asistentă la spitalul Laakso din Helsinki - e cu atât mai preţioasă pentru ţările care încearcă să îşi protejeze populaţiile împotriva noilor variante de coronavirus.

Risipă minimă

Tehnica, similară unei proceduri folosite în Danemarca, începe prin extragerea unei cantităţi de vaccin lichid şi împingerea sa înapoi în flacon, pentru a elimina aerul din seringă. Sari Roos extrage apoi doza exactă, pe care o completează cu aer steril din flacon. Doza extrasă este apoi injectată, iar risipa este minimă.

Salvatoare de vieți

Tuija Kumpulainen, directoarea departamentului pentru sănătatea şi siguranţa pacienţilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Finlanda, consideră că extragerea dozelor suplimentare este o procedură sigură, când este realizată cu precizie.

Deşi tehnica nu este uşor de realizat şi nu funcţionează de fiecare dată, ea face de asemenea posibilă extragerea a 12 doze din flacoanele de 10 doze ale vaccinurilor AstraZeneca şi Moderna - celelalte două vaccinuri aprobate de EMA şi utilizate în prezent în UE.

„Aceste doze suplimentare salvează vieţi", a subliniat asistenta Sari Roos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe