Newsflash
Internaționale

COVID-19, prognostic mai grav pentru pacienții cu boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - apr. 3 2020
COVID-19, prognostic mai grav pentru pacienții cu boli cardiovasculare

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Texas, COVID-19, boala cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2, poate avea consecințe fatale pentru persoanele cu boli cardiovasculare preexistente și poate cauza leziuni cardiace chiar și la pacienții fără afecțiuni cardiovasculare preexistente.

Acestea sunt câteva dintre ideile principale extrase dintr-o analiză publicată la finalul lunii martie, în JAMA Cardiology, de către experții de la University of Texas Health Science Center din Houston (UTHealth), scrie sciencedaily.com.

inima boli cardiovasculare covid19

Experții din Texas știau deja că bolile virale, așa cum este COVID-19, pot cauza infecții respiratorii care pot duce la afectarea plămânilor și chiar la deces, în cazurile severe. Însă se știu prea puține despre efectele bolilor virale asupra sistemului cardiovascular.

„Este posibil ca până și în absența unei boli cardiovasculare anterioare, miocardul să poată fi afectat de boala cauzată de noul coronavirus. În general, leziunile produse la mușchiul inimii pot să se întâmple la orice pacient, cu sau fără o afecțiune a inimii, dar riscul este mai mare la acei pacienți care au deja o boală cardiovasculară”, a declarat dr. Mohammad Madjid, profesor-asistent de cardiologie, de la McGovern Medical School din UTHealth.

Sindroame coronariene

Autorii acestui studiu au mai explicat, potrivit sursei citate, că cercetările făcute în timpul epidemiilor anterioare de gripă și de coronavirus sugerează că infecțiile virale pot cauza sindroame coronariene acute, aritmii și dezvoltarea ori exacerbarea insuficienței cardiace.

Într-un buletin clinic emis de Colegiul American de Cardiologie, s-a arătat că rata de fatalitate a COVID-19 pentru pacienții cu boli cardiovasculare a fost de 10,5%. Datele din acest document subliniază și că există o probabilitate mai mare ca persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boală arterială coronariană sau cu hipertensiune arterială să poată contracta boala, precum și să dezvolte simptome mai severe care vor necesita îngrijiri medicale critice.

Răspunsul inflamator

Potrivit autorilor acestui studiu, cazurile critice sunt acelea la care se raportează insuficiență respiratorie, șoc septic și / sau disfuncția mai multor organe sau insuficiența unnor organe care rezultă în decesul pacientului.

„Este înțelept să ne așteptăm ca aceste complicații cardiovasculare semnificative asociate cu COVID-19 să se întâmple la pacienții cu simptomatologie severă, din cauza unui răspuns inflamator accentuat asociat cu această boală”, a mai declarat dr. Mohammad Madjid.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe