Newsflash
Internaționale

COVID-19: OMS recomandă ca vizitele „neesențiale” la stomatolog să fie amânate

de Florentina Ionescu - aug. 12 2020
COVID-19: OMS recomandă ca vizitele „neesențiale” la stomatolog să fie amânate

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat ieri că vizitele de rutină, nonesențiale, la cabinetul medicului dentist ar trebui amânate până când rata de transmitere a COVID-19 scade suficient.

Experții OMS ne avertizează profesioniștii din acest domeniu în privința folosirii procedurilor care produc aerosoli și particule care se răspândesc din gura pacienților, scrie medicalxpress.com.

Totodată, reprezentanții OMS au spus că anumite proceduri, cum ar fi controalele la medicul dentist, procedurile de curățare a dinților și măsurile preventive ar trebui amânate. 

recomandari oms medici dentisti covid-19

În contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19, OMS a publicat și unele recomandări pentru medicii dentiști, referitoare la cum ar putea aceștia să își reducă la minimum riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 în pandemie.

Organizația a mai spus că în momentul de față, cabinetele care oferă servicii dentare au început să fie redeschise în multe țări din lume, iar din acest motiv, este posibil ca mai multe proceduri dentare să fie efectuate într-un mod care să reducă persistența aerosolilor ori a microparticulelor în aer, tocmai pentru a reduce riscul de îmbolnăvire a medicilor. 

„OMS recomandă ca procedurile dentare de rutină, nonesențiale (...) să fie amânate până când se înregistrează o reducere suficientă a ratelor de transmitere a COVID-19 de la transmiterea comunitară la cluster de cazuri. Același lucru se aplică și tratamentelor de estetică dentară”, spune Organizația Mondială a Sănătății, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, mai spun experții, intervențiile stomatologice de urgență, care sunt vitale pentru sănătatea pacientului, precum procedurile prin care va fi controlată durerea severă ar trebui oferite în continuare pacienților.

Totodată, OMS a precizat că dacă este posibil, pacienții ar trebui să fie verificați înaintea programărilor la medicul dentist.

Proximitatea, un motiv de îngrijorare

În declarația OMS se mai precizează că medicii dentiști sunt supuși unui risc mare de a se infecta cu SARS-CoV-2, cel de la originea COVID-19.

„Echipele din domeniul sănătății dentare lucrează în proximitatea feței pacienților, pe perioade prelungite de timp. Procedurile lor implică comunicarea față în față și expunerea frecventă la salivă, sânge și alte lichide corporale, precum și folosirea unor instumente ascuțite. În consecință, acești medici au un risc mai mare de a se infecta cu SARS-CoV-2 sau de a transmite infecția pacienților”, a mai arătat OMS.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe